Социолог от "Галъп": ГЕРБ губи като стои на власт

Социолог от "Галъп": ГЕРБ губи като стои на власт

Оставането на власт до редовните избори ще се отрази негативно върху рейтинга на партия ГЕРБ и "Обединени патриоти", коментира социологът от "Галъп" Яница Петкова пред БНР. По думите ѝ ГЕРБ вече губи позиции, защото обществената подкрепа за партията намалява.

"Твърдата заявка на премиера и управляващите, че няма да подадат оставка, продължаването на тактиката с подмяна на министри, която вече не работи така успешно, както в началото на мандата на този кабинет, не действа за намаляване на напрежението в обществото", коментира Петкова.

Тя допълни, че най-вероятно новият парламент ще е доста по-шарен, защото ще успеят да влязат и нови политически играчи.

"Нормално е протести, които продължават повече от месец, с времето да губят своята енергия. Това обаче не означава, че недоволството намалява", каза социологът.

Петкова напомни, че фокусирането върху това колко хора присъстват на протестите измества темата на самия протест

"Думи като тези на премиера, че мафията иска да свали правителството, трупат напрежение сред хората и недоволството към управлението би могло да нарасне още повече", коментира социологът.

"Подобни обръщения на премиера в момент на протести и на недоволство срещу властта са непремерени. Няма как хората да протестират срещу него, да го обвиняват, че представлява корумпирано управление, а пък той да отговаря на мирно протестиращи граждани, че те са мафия, че представляват контрабандата в държавата", каза още тя

Споделяне

Още по темата

Още от България