Социолози за евроизборите: Разликата между БСП и ГЕРБ се стопява

На предстоящите избори за евродепутати БСП може да разчита на 10,67% от тези, които са решили да гласуват, ГЕРБ – на 9,02%. Това показват данните от изследване на социологическата агенция “Барометър инфо”, което е било проведено между 17 и 19 март в районите на пет града – София, Варна, Търговище, Пловдив и Русе. Данните бяха изнесени в сряда.

При избирателна активност от около 36%, листата на Атака може да събере 3,63%, ДПС – 5,17%, СДС – 1,98%, НДСВ – 1,43%, ДСБ – 1,54%.

Според Николай Николов от “Барометър инфо” единствено ГЕРБ продължава да увеличава подкрепата си, като за месец тя е нараснала с процент и половина, което може да се дължи и на подписаното споразумение с ВМРО. Според социолога има прехвърляне и на гласове на симпатизанти на НДСВ към ГЕРБ и това ще продължи вероятно до самите избори за евродепутати.    

Прави впечатление, че анкетираните не са наясно, че могат да предпочетат конкретен кандидат от листата. Само около 15% са отговорили, че знаят или са чували за това.

"Барометър инфо" ще направи още две изследвания през април и дни преди изборите, за да се регистрират конкретните електорални нагласи, съобщи още Николов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?