"Сова Харис": Според 60% от българите бежанците са заплаха за националната сигурност

"Сова Харис": Според 60% от българите бежанците са заплаха за националната сигурност

Според 60 процента от участвалите в национално представително проучване бежанците представляват заплаха за националната сигурност на България, 15,2 процента са на обратното мнение, а 24,8 процента не могат да преценят. Мненията по въпроса са сравнително константни и не се влияят от пола, образованието, възраст, населено място, идейни възгледи на анкетираните.

Това показват данни от проучване за обществените нагласи спрямо бежанците у нас на агенция "Сова Харис" по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт". В изследването, представено на кръгла маса на тема "Влияние на бежанската криза върху българското общество и българската политика" и цитирано от БТА, са участвали 1000 души.

"Има страхове, няма омраза. Настроенията са разнопосочни, общественото съзнание е достатъчно объркано и доминирано от страховете", коментира резултатите Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения.

Според данните 46,5 процента от анкетираните смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му, 28 процента отговарят, че трябва да им се помага, а 25,5 процента не могат да преценят.

Аргументите на тези, които смятат, че не е необходимо ЕС да помага на бежанците са: защото сред тях има терористи - 18,8 процента; България е зле икономически и не може да се грижи за собственото си население /16,7 процента/; те са опасни /9,1 процента/; заплаха са за икономиката на ЕС и за социалната система /6,9 процента/; трябва да се връщат там, откъдето са /6,7 процента/; те са с друг манталитет и религия и не могат да се интегрират /5 процента/; твърде много бежанци вече са приети /4,3 процента/; има опасност от ислямизиране на Европа /3,9 процента/.

Обявилите се за необходимостта от подкрепа на бежанците от ЕС, смятат, че това е хуманно и тези хора имат нужда от помощ /43,9 процента/; ЕС трябва да помага само на тези, които са бежанци от война /23 процента/; ЕС вече ги е приел и сега трябва да им помага /10,8 процента/; трябва да има добро отношение към бежанците, но да се проверява всеки какъв е и с каква цел идва в Европа /3,6 процента/.

Според 57 процента от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС. 22,4 процента смятат, че всяка страна трябва да се справя сама, а 20,6 процента не могат да преценят. 53,6 процента смятат, че България не трябва солидарно да приеме решението на ЕС и да приеме полагащата ѝ се квота от бежанци, 23,4 процента са на обратното мнение, а 23 процента не могат да преценят.

82,1 процента от анкетираните смятат, че трябва да се изгради система, чрез която да се прави подбор извън границите на ЕС, за да се получава разрешение по определен ред за прием на бежанци, 2,8 процента заявяват, че всеки бежанец, който е потърсил убежище, трябва да бъде приет, а 15,1 процента не могат да преценят.

Сред факторите, препятстващи интеграцията на бежанците, 49,3 процента от участвалите в проучването посочват, че държавата ни е толкова немощна, че не може да осигури условия за интеграция, 38,5 процента посочват, че бежанците имат различна култура и религия и не могат да се интегрират в нашите условия, а 1,2 процента не могат да преценят. 78,3 процента смятат, че бежанците ще бъдат в тежест на икономиката ни, 3,2 процента - че ще помогнат за развитието ѝ, а 18,5 процента не могат да преценят.

За 50,9 процента от анкетираните не е приемливо да имат колега или съсед бежанец. Обратното мислят 22,6 процента, а 26,5 процента не могат да преценят.

На въпрос дали бежанците представляват заплаха за тях 47 процента отговарят отрицателно и не се страхуват от бежанците, 34,1 процента смятат, че бежанците са заплаха, защото се страхуват от хората с различна религия, други 23,6 процента също смятат, че са заплаха, защото се страхуват от хората от друг етнос, а 4,6 процента заявяват, че са заплаха, защото мразят чужденците.

Споделяне

Още по темата

Още от България