Бежанците отбягват България дори като транзитна страна

МВР не иска помощ за охраната на границите от Динко, но военните са в готовност

Новите маршрути на мигрантите засега не минават през територията на България, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Правим всичко възможно да засилим присъствието си по границата, ускорено се работи по изграждането на преградното съоръжение и се провеждат учения, които поддържат готовността", отбеляза Бъчварова, като добави, че в неделя е планирано морско учение, на което ще се разработят специфичните оперативни действия и координацията.

България изгражда ограда по голяма част от границата с Турция, а плановете на военните са при необходимост да издигнат временни заграждение по границата с Гърция. Мигрантите обаче рядко остават в България повече от няколко дни, тъй като минават само транзитно към богатите страни от Западна и Северна Европа.

След затварянето на т.нар. "Балкански маршрут", потокът се измести към Италия. Според анализите на международни експерти потокът на мигранти към Италия по море ще се засилва все повече. В същото време след влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция потокът на мигранти от Турция към Гърция рязко намаля.

Българските власти са обект на непрекъснати критики за лошо отношение към бежанците както по границите, така и във вътрешността на страната. София обаче официално отхвърля всички обвинения в тази посока. В световните медии България се представя като "най-враждебният вход за Европа", а премиерът Бойко Борисов лаконично заявява, че "потоците знаят, че България добре пази границата".

Проектозаконът за борба с тероризма вече е готов

Румяна Бъчварова съобщи още, че вече е изготвен и проекта на Закона за борба с тероризма и предстои финалното му обсъждане с представителите на прокуратура, ДАНС и Министерство на правосъдието.

"В него са разработени всички необходимите действия и процедури, които МВР ще координира при терористичен акт”, обясни тя.

Бъчварова очаква законът да отчита всичко особености на тероризма и да е работещ.

И България ще връща на Турция нелегални мигранти

Тя коментира още, че България също ще може по новите правила да връща нелегално преминали мигранти в Турция.

"Преди да бъде подписано споразумението с Турция на всички нива поставихме въпроса, че то трябва да отчита и опасността от развитие на нови маршрути през територията на България, прекосявайки българо-турската граница. На европейско ниво всички отговорни институции са наясно с тази опасност", каза Бъчварова.

По думите ѝ вече е одобрен и протокол за реадмисия с Турция и много скоро той ще бъде подписан.

"Така ще можем официално и по установените правила да връщаме тези, които нелегално преминават границата ни през Турция", каза Бъчварова.

Оградата ще е готова до юни

Бъчваров съобщи още, че очаква оградата по границата с Турция да е готова до юни, след като вече няколко срока бяха пропуснати. Освен неспазените срокове, значително се промениха и очакванията за цената ѝ.

По думите ѝ засега в охраната на границата не участват военнослужещи, каквато законова възможност бе приета наскоро.

"Според плана, който сме разработили, военните ще се използват при случаи на внезапно и многолюдно нахлуване през границата на групи над 1000 души. Задържаме използването на военните сили за случаи при масово нахлуване и усилваме патрулирането”, каза Румяна Бъчварова.

Тя коментира още, че е добре гражданите да помагат и сигнализират, но не трябва да се допуска да се намесват в охраната на границите, "защото не може да гарантираме техния живот и този на мигрантите".

В последните седмици Динко Вълев от Ямбол, който се зае със залавянето на мигранти по собствено желание, доби широка популярност и стигна дори до световните медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България