Созополският кмет няма да бъда наказан за бракониерстване

Созополският кмет няма да бъда наказан за бракониерстване

На 1 ноември т. г. се навършва една година, когато бе созополският кмет Панайот Рейзи бе арестуван заедно с петима приятели по обвинение за незаконен лов в района на ловно стопанство "Ропотамо". На мястото на задържането, което е забранено за лов, още повече по това време на годината, мъжете са били с пушки, в близост до тях е имало застреляна бременна сърна, а оправданието на задържаните, сред които освен кмета са созополски полицай и неколцина видни местни бизнесмени, е, че били за гъби, а пушките били ей така, за всеки случай.

Година по-късно списание "Правен свят" разкрива, че за това време стрелецът по животното е останал неизвестен. Пред списанието говорителят на бургаската прокуратура Евгени Узунов е обяснил, че експертизите не са успели да установят кой е застрелял животното и кога е станало това. Освен това, един от най-важните и надеждни свидетели тотално се отметнал от първоначалните си показания, че непосредствено преди залавянето на бракониерите чул изстрели от тяхната посока. На разпит пред съдия той дал съвсем различни показания.

Така делото отишло в задънена улица. Срокът на разследването е два пъти удължаван именно заради експертизите, но в крайна сметка още на 5 юли делото е било спряно в очакване нещо да му даде тласък, което до момента не е станало.

Случаят с кмета Рейзи и неговите приятели и тяхната разходка за гъби с пушка на рамо нямаше да придобие такава гласност, ако директорът на Регионалната дирекция по горите (РУГ) в Бургас Румен Желев ден след ареста не бе заявил, че в района масово се бракониерства, а лесничеите са безпомощни, защото в ловните дружинки винаги има представители на властта, включително депутати, полицейски началници и шефове на Граничната полиция, припомня списанието.

Пред местни и централни медии инж. Желев заявява: "Случаят с кмета на Созопол Панайот Рейзи не е първият. Много често залавяме кметове, висши политици и полицаи да бракониерстват из територията на РУГ – Бургас. Те оказват натиск върху горските служители".

Делото срещу ловната компания на кмета Рейзи се развило по познатия път, който води до познат край - Бургаската районна прокуратура образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по чл. 237 от НК – за бракониерство. Текстът предвижда затвор до 1 година или глоба от 100 до 300 лв. Разследването обаче се проточва заради множеството назначени експертизи, които не довеждат до категорични изводи и някои от които са оспорени от страните. Като капак се сменя и наблюдаващият прокурор.

В резултат заловените с пушки на забранено място по забранено време вероятно ще се отърват с административно-наказателна отговорност – глоба, която засега се оспорва в съда.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?