Спадът на цените продължава да свива приходите от износ

Спадът на цените продължава да свива приходите от износ

Износът на български стоки продължава да бележи спад и за периода януари-юли 2016 г. той е 3.1 на сто в сравнение със същия период на миналата година и възлиза общо на около 8.3 млрд. лв., обяви Националният статистически институт (НСИ) в понеделник.  Намалението на приходите се дължи основно на поевтиняването на пазарите.

Само през юли 2016 г. износът на България за трети страни спада с 13.8% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1 272.7 млн. лeвa.

Вносът също намалява, като за седемте месеца понижението е с 6.5% на годишна база.

Спадът в износа се дължи изцяло на търговията с трети страни, където намалението е с 15.6%.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Македония, Китай, Сърбия, Руската федерация и САЩ, които формират над половината от експорта за трети страни.

Само през юли 2016 г. износът към държави извън общността спада с 13.8% спрямо съответния месец на предходната година. Това е забавяне на негативните темпове в сравнение с пролетта, когато имаше месеци и с над 20% месечен спад.

Износът на България за ЕС нараства с 3.7% в сравнение с първите шест месеца на 2015 г. и е в размер на 14.679 млрд. лв., показват още предварителните данни на НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 65% от експорта за членките на общността.

Само през юни 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2.689 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?