Спасени край Либия 67 мигранти в крайна сметка ще слязат в Италия

Спасени край Либия 67 мигранти в крайна сметка ще слязат в Италия

Най-малко 67 мигранти, спасени край бреговете на Либия в края на миналата седмица, ще слязат в крайна сметка на италианския бряг, въпреки желанието на министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, предаде ДПА.


Според агенция АНСА мигрантите се очаква да бъдат оставени от кораба на италианската брегова охрана "Дичоти" в сицилианския град Трапани.


Те бяха качени в неделя от италиански влекач в либийски води, а в понеделник бяха предадени на бреговата охрана на Италия, след като, както се твърди, заплашили екипажа на влекача.


Салвини отправи критики за действията на частния италиански кораб заради това, че не е оставил спасяването на мигрантите на либийската брегова охрана, и първоначално отказваше да отвори пристанищата на Италия за мигрантите.


"Няма да разреша никакво слизане на брега, докато нямам гаранции, че престъпниците - а не бежанците - които са похитили плавателен съд с насилие, ще прекарат известно време в затвора и ще бъдат върнати възможно най-скоро в страните си", каза той вчера.


Впоследствие Салвини публикува във Фейсбук списък с националностите на мигрантите, показващ, че поне някои от тях може да подадат молби за убежище, които може да бъдат одобрени, защото те идват от страни с военни конфликти като Судан, Йемен и Либия.

 

На борда е имало само двама "бунтуващи" се мигранти - от Гана и Судан, добави тъй.


Според текста на публикувани от в. "Кориере дела сера" разговори по радиостанцията между влекача и италианската брегова охрана мигрантите се разбунтували, защото екипажът на кораба първоначално възнамерявал да ги предаде на либийската брегова охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа