Спешните приемни отделение минават към областните болници

От началото на февруари спешните приемни отделения преминават в областните многопрофилни болници, съобщиха от Министерството на здравеопазването в сряда.

Това става възможно след промяна в наредбата, която регламентира изискванията за дейността, устройството и вътрешния ред на лечебните заведения, обнародвана преди седмица в държавен вестник.

Досега спешните отделения с легла бяха към центровете за спешна помощ в 27-те областни градове. В столицата такова отделение няма, тъй като центърът за спешна помощ е обособен като самостоятелно звено, а хоспитализирането на спешните случаи се поема от определени болници.

Повечето от спешните приемни отделения и към момента се помещават в областните болниците, само че получават финансиране от здравното министерство, а след преминаването им към структурата на болниците, парите ще идват по клинични пътеки.

Промяната е част от реформата на спешната помощ у нас, като целта е да осигури по-бърза и ефективно лечение на пациентите.

За да разкрият спешните отделения с легла, болниците трябва да имат необходимата база и медицинското оборудване, както и да дават 24-часово обслужване от висококвалифициран персонал.

Все още обаче не я ясно дали всичките 27 многопрофилни болници са отговорили на всичките изисквания.

От здравното министерство увериха, че болниците имат готовност да обслужат всички спешни случаи и хората няма да бъдат препращани от едното звено към другото. Все пак от ведомството признаха, че в някои болници още продължават ремонтите.

От пресцентъра на МЗ подчертаха пред Mediapool, че персоналът в спешните центрове, които досега са работили в спешните отделения, няма да бъдат съкращавани, а даже, ако желаят, могат да се преместят на работа към болниците.

Споделяне

Още от България