Спешно се проверяват сметките на E.ON за надписване

Спешно се проверяват сметките на E.ON за надписване

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извършва спешна проверка на издадените от E.ON фактури за консумация на електроенергия в Североизточна България в периода от 1 януари до 30 юни 2007 г. Това съобщи в отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът и министър на външните работи Йвайло Калфин, който пряко контролира дейността на ДКЕВР.

Проверката е за надписване на сметките и е предприета в резултат на жалби от клиенти на електроразпределителните предприятия (ЕРП) в Горна Оряховица и Варна, които са мажоритарна собственост на германската компания.

В парламентарното питане към Калфин бе посочено, че заради разделянето на разпределението и търговия с електроенергия и определените от ДКЕВР цени от 1 януари са получени закръгляния след третия знак на десетичната запетая, от което компанията неправомерна се е облагодетелствала с над 2 млн. лв. за сметка на клиентите си.

Калфин посочи, че подобен проблем имаше в началото на годината със сметките на CEZ, заради което на чешката компания, собственик на ЕРП-ата в столицата, София-област и Плевен, бяха издадени предписания да прилага определените от регулатора цени с ДДС, за да не се получава закръглянето в нейна полза. Освен това CEZ бяха принудени за върнат надвзетите стотинки в януарската сметка.

Сега това ще трябва да направят и от E.ON, ако комисията установи, че има надписани сметки за тези шест месеца, обясни Калфин. Възможна и е санкция за дружеството съгласно правомощията на ДКЕВР по изпълнението на издадената на E.ON лицензия, каза още той.

Вицепремиерът допълни, че проблемът със закръглянето на цифрите след третия знак на десетичната запетая повече няма да се появява, защото новите цени на тока от 1 юли 2007 г. са определени без ДДС и с три знака. 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?