Специалисти откриха софтуер, с който хакери могат да сринат електроснабдяването

Специалисти откриха софтуер, с който хакери могат да сринат електроснабдяването

Изследователи откриха зловреден софтуер, който може да бъде използван за нанасяне на щети на електропреносната мрежа и който според тях е причинил прекъсване на електричеството в Украйна през декември 2016 г., предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Две фирми за киберсигурност - словашката ЕСЕТ и американската "Драгос" - публикуваха подробни анализи на софтуера и изпратиха предупреждения до правителства и инфраструктурни оператори, за да им помогнат да се предпазят от заплахата.

Според докладите софтуерът е в състояние от разстояние да саботира електрически прекъсвачи, превключватели и защитни релета.

"Подобен зловреден софтуер може да има огромно въздействие", каза Роберт Липовски от фирмата ЕСЕТ, която първа е открила програмата. "То не е ограничено до Украйна. Промишлената апаратура, с която се свързва зловредният софтуер, се използва във важна инфраструктура по целия свят", заяви изследователят.

Американското министерство на вътрешната сигурност каза, че разследва софтуера, но не разполага с доказателства той да е засегнал важна инфраструктура в САЩ.

Двете фирми за кибер сигурност заявиха, че не знаят кой е отговорен за компютърната атака, причинила прекъсване на електричеството в Киев на 17 декември миналата година. Украйна обвини Русия, но Москва отрече да има нещо общо.

Специалистите предупредиха, че може да бъдат извършени още атаки чрез този метод - било от създателите на зловредния софтуер или от подражатели, модифициращи програмата.

Основателят на "Драгос" Робърт Лий каза, че софтуерът е способен да атакува електропреносните мрежи в Европа и може да бъде използван срещу САЩ "с малки модификации".

По думите му софтуерът е в състояние да предизвика прекъсвания на електричеството за няколко дни в части от електропреносната мрежа на дадена държава, но не е достатъчно силен, за да причини срив в цялата национална мрежа.

Според Липовски с определени модификации зловредната програма може да атакува и други видове инфраструктура, включително транспортна, водоснабдителна и газоснабдителна.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?