Специалният прокурор има близо 50 въпроса към Тръмп в руското разследване

Робърт Мълър

Американският специалнен прокурор Робърт Мълър е предал списък от близо 50 въпроса на адвокатите на президента Доналд Тръмп в разследването си за евентуална руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г., евентуално съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Според американския всекидневник повечето въпроси са свързани с възможно възпрепятстване на правосъдието.

Списъкът включва въпроси за решенията на Тръмп да уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми и бившия си съветник за националната сигурност Майкъл Флин, отношението му към министъра на правосъдието Джеф Сешънс и среща в Тръмп Тауър между хора от предизборния екип на Тръмп и рускиня, която твърдеше, че предлага компромати срещу Хилари Клинтън.

Два от въпросите гласят "Какво знаехте за телефонните разговори между Флин и руския посланик Сергей Кисляк в края на декември 2016 г.?" и "Какви усилия са били направени за свързване с Флин за обсъждане на имунитет или евентуално помилване?"

Въпросите на Мълър касаят и възможността за помилване на бивши сътрудници. През декември Флин се призна за виновен, че е лъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да съдейства на разследването на действията на вътрешния кръг на Тръмп преди встъпването му в длъжност.

Други въпроси засягат бизнес дейността на Тръмп и възможни негови разговори с личния му адвокат Майкъл Коен за имотна сделка в Москва.

Въпросите сочат и че Мълър проявява интерес към твърденията, че Тръмп е искал да го уволни миналата година, но впоследствие се е отказал.

Президентът на САЩ осъди публичното разпространение на въпросите, предаде Асошиейтед прес.

"Толкова е позорно, че въпросите за руския лов на вещици са "изтекли" в медиите. Няма въпроси за таен сговор (между моя щаб и Русия)", написа в Туитър Тръмп.

Президентът на САЩ отбеляза, че срещу него са били отправени фалшиви обвинения за извършено престъпление. "Таен сговор, какъвто никога не е съществувал, и разследване, започнало с незаконно изтекла поверителна информация. Чудесно!", коментира Тръмп.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят