Специалният прокурор има близо 50 въпроса към Тръмп в руското разследване

Робърт Мълър

Американският специалнен прокурор Робърт Мълър е предал списък от близо 50 въпроса на адвокатите на президента Доналд Тръмп в разследването си за евентуална руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г., евентуално съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Според американския всекидневник повечето въпроси са свързани с възможно възпрепятстване на правосъдието.

Списъкът включва въпроси за решенията на Тръмп да уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми и бившия си съветник за националната сигурност Майкъл Флин, отношението му към министъра на правосъдието Джеф Сешънс и среща в Тръмп Тауър между хора от предизборния екип на Тръмп и рускиня, която твърдеше, че предлага компромати срещу Хилари Клинтън.

Два от въпросите гласят "Какво знаехте за телефонните разговори между Флин и руския посланик Сергей Кисляк в края на декември 2016 г.?" и "Какви усилия са били направени за свързване с Флин за обсъждане на имунитет или евентуално помилване?"

Въпросите на Мълър касаят и възможността за помилване на бивши сътрудници. През декември Флин се призна за виновен, че е лъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да съдейства на разследването на действията на вътрешния кръг на Тръмп преди встъпването му в длъжност.

Други въпроси засягат бизнес дейността на Тръмп и възможни негови разговори с личния му адвокат Майкъл Коен за имотна сделка в Москва.

Въпросите сочат и че Мълър проявява интерес към твърденията, че Тръмп е искал да го уволни миналата година, но впоследствие се е отказал.

Президентът на САЩ осъди публичното разпространение на въпросите, предаде Асошиейтед прес.

"Толкова е позорно, че въпросите за руския лов на вещици са "изтекли" в медиите. Няма въпроси за таен сговор (между моя щаб и Русия)", написа в Туитър Тръмп.

Президентът на САЩ отбеляза, че срещу него са били отправени фалшиви обвинения за извършено престъпление. "Таен сговор, какъвто никога не е съществувал, и разследване, започнало с незаконно изтекла поверителна информация. Чудесно!", коментира Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?