Робърт Мълър може да прати призовка на Тръмп, ако откаже да разговаря с разследващите

Робърт Мълър

На среща с юридическия екип на Доналд Тръмп през март специалният прокурор Робърт Мълър казал, че е възможно да изпрати призовка на президента, ако той откаже да разговаря с разследващите предполагаема руска намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на адвокат на Тръмп

На напрегната среща в началото на миналия месец адвокатите на Тръмп настоятелно изтъкнали, че президентът не е длъжен да отговаря на въпросите на федералните следователи. Мълър обаче казал, че има и друг вариант, ако президента откаже: да му изпрати призовка да се яви в съда.

След срещата екипът Мълър се съгласил да предостави на президентските юристи по-конкретна информация за въпросите, които следователите искат да обсъдят с Тръмп. С тези подробности на разположение, адвокатът на Тръмп Джей Секулоу съставил списък от 49 въпроса, които според юристите биха били зададени на президента. Въпросите се фокусират върху събития от времето на кампанията на Тръмп, периода на прехода и президентското му управление.

Сега новопрекроеният правен екип на Тръмп обмисля как да се отнесе към въпросите на специалния прокурор, докато наред с това преценява потенциалните доказателства за възпрепятстване на разследването, които Мълър може да представи, и се бори с клиент, който все по-остро се противопоставя на среща със специалния прокурор.

 

Ако не се стигне до решение за среща, безизходицата може да прерасне в историческа конфронтация пред Върховни съд за връчена на президента призовка, предупреждава "Вашингтон пост".

Тръмп нееднократно заклейми разследването като "лов на вещици", припомня вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят