Франция се готви за марш на солидарността, очаква се да присъстват 1 млн. души

Спецслужбите издирват съучастници на атентаторите и анализират допуснатите грешки

Разследва се финансирането и кой стои зад кървавите атаки

Спецслужбите издирват съучастници на атентаторите и анализират допуснатите грешки

Френските служби издирват съучастници на атентаторите, които убиха 17 души при терористични атаки във френската столица през последните дни, докато страната излиза от шока и се готви за марша на солидарността в неделя. Очаква се в него да се включат около 1 млн. души. Ще присъстват и световни лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, испанският му колега Мариано Рахой, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Към марша ще се присъедини и българският министър-председател Бойко Борисов.

Все още обаче остава в сила най-високата степен на готовност за нова терористична атака и полицейското присъствие във френската столица остава засилено.

Една от ключовите фигури, която се издирва, е Хаят Бумеден, приятелка на Амеди Кулибали, който взе 15 заложници в еврейски магазин в източната част на Париж и бе убит при щурм на полицията.

Той уби четирима души и рани тежко най-малко още толкова. Партньорката му е описана като "въоръжена и опасна".

Френската полиция обяви, че Бумеден е била с Кулибали, когато в четвъртък е убил полицайка във френската столица. Според агенция "Ройтерс" обаче Бумеден е заминала за Сирия през Турция още на 2 януари. Тогава тя е отпътувала за Истанбул и според източник на агенцията от турските власти тя вече е в Сирия.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви, че разследването на властите цели да установи кои са били всички съучастници, как са финансирани тези криминални деяния и дали извършителите са получавали инструкции от чужбина, които да са им помогнали за организирането на атентатите.

Той съобщи, че са задържани 16 души, включително съпругата на един от братята Куаши, които убиха 12 души при кървавото нападение в редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо", а в петък се барикадираха в печатница близо до Париж. Според Молен Шериф Куаши и Амеди Кулибали са поддържали постоянна връзка чрез жените си. Двете са водили над 500 телефонни разговора през 2014 г., каза прокурорът.

Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши, двамата джихадисти, обвинени за атентата срещу "Шарли ебдо”.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши казал, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Каида в Йемен".

Член на йеменския клон на Ал Каида заяви, че групировката е организирала нападението срещу френското сатирично издание.

Оръжието идва от Балканите

Според френското разследвае оръжието, което бе използвано от терористите, е пристигнало от балканска страна.
След края на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово няколко милиона парчета автоматично оръжие бе откраднато и продадено в страните от Южна Европа, а част от него се намира и на територията на Франция", съобщава портал "Ганполиси". Според експертите само във Франция има между 10 и 20 млн. нелегални оръжия. Твърди се, че по-голямата част от тях са закупени на Балканите.

Остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха

Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха.

"Искаме да запазим най-високото ниво на мобилизация и бдителност", каза вътрешният министър Бернар Казньов в събота след извънредно правителствено заседание.

Казньов увери, че властите взимат всички възможни мерки, за да осигурят безопасността на хората, които ще вземат участие в утрешния поход на обединението и солидарността в Париж. Очаква се в него да участват десетки световни лидери и стотици хиляди граждани,

В събота пък над 700 000 души участваха в спонтанни митинги и шествия в цяла Франция в памет на 17-те жертви на джихадистките нападения.

Пропуски в работата на спецслужбите

Президентът Франсоа Оланд оцени високо работата на полицията, но предупреди, че все още сигурността на Франция е под заплаха.

В същото време френският премиер Манюел Валс призна, че в работата на спецслужбите са допуснати грешки.

"Когато за три дни загиват 17 души, това значи, че, очевидно, са допуснати грешки", каза той в ефира на новинарския канал БФМ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?