Спира се от печат немското издание на "Файненшъл Таймс"

Спира се от печат немското издание на "Файненшъл Таймс"

Немското издание на "Файненшъл Таймс" ще издаде последния си брой на 7 декември след 12 години на германския пазар и 320 журналисти ще губят работата си, предаде Ройтерс, цитирайки издателството "Грюнер и Джар".

Според германските медии от 2000 г. излизащият в розовия цвят на сьомга вестник е натрупал 250 млн. евро загуба, от които 10 млн. евро са само за миналата година.

"Днес не е добър ден за финансовата журналистика в Германия", коментира журналист от вестника.

Списание "Шпигел" коментира, че след като години наред вестникарският пазар в страната - един от най-големите в света с близо 330 заглавия - е бил пощаден от кризата в издателската индустрия по света, сега е бил застигнат от нея.

"ФТ Дойчланд" бе един от най-амбициозните журналистически проекти на последното десетилети, но трупа загуби от основаването си. В тази ситуация не виждаме смисъл да продължим да го печатаме", съобщи Юлия Йекел, ръководител на издателството.

През последните 10 месеца рекламните приходи на вестниците в Германия са намалели с 6% в сравнение със същия период на 2011 г., сочат данни на "Нилсен Медия Рисърч" Делът на вестникарските издания на рекламния пазар бързо се свива - от 29% през 2000г. на 20% през миналата година, сочат данни на Федерацията на германските издатели на вестници.

Свиват се и тиражите - за изминалите десет години общият брой на бройките на всекидневниците е паднал от 23.7 млн. до 18.4 млн.

Споделяне

Още от Свят