Спор във Великобритания около социалните помощи за харема

Установилите се във Великобритания многоженци могат да искат допълнително социални помощи за техните хареми, въпреки че полигамията е престъпление в страната, пише лондонският “Дейли мейл", цитиран от Kafene.net. Вестникът допълва, че депутати от опозицията са поискали незабавно преразглеждане на закона, който, по техните думи, признава и възнаграждава обичай, който е незаконен и чужд на културните традиции във Великобритания.

Официални служители заявиха във вторник, че вече е започнало разследване за това дали държавата трябва да продължава да плаща социална издръжка и да прави данъчни облекчения на такива съпруги.

Ислямският закон позволява на мъжа да има до 4 жени, при положение, че може да се грижи за тях на равнопоставени начала. Британският закон обаче допуска само една жена, а полигамията се наказва със затвор до 7 години. Ако обаче мъжът и неговите съпруги се установят във Великобритания, като преди това са сключили бракове в страна, където полигамията е законна, тогава британската социална система признава “допълнителните" съпруги като “зависими" или “на издръжка", което означава, че имат право на помощи, пояснява “Дейли мейл".

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: