Спор във Великобритания около социалните помощи за харема

Установилите се във Великобритания многоженци могат да искат допълнително социални помощи за техните хареми, въпреки че полигамията е престъпление в страната, пише лондонският “Дейли мейл", цитиран от Kafene.net. Вестникът допълва, че депутати от опозицията са поискали незабавно преразглеждане на закона, който, по техните думи, признава и възнаграждава обичай, който е незаконен и чужд на културните традиции във Великобритания.

Официални служители заявиха във вторник, че вече е започнало разследване за това дали държавата трябва да продължава да плаща социална издръжка и да прави данъчни облекчения на такива съпруги.

Ислямският закон позволява на мъжа да има до 4 жени, при положение, че може да се грижи за тях на равнопоставени начала. Британският закон обаче допуска само една жена, а полигамията се наказва със затвор до 7 години. Ако обаче мъжът и неговите съпруги се установят във Великобритания, като преди това са сключили бракове в страна, където полигамията е законна, тогава британската социална система признава “допълнителните" съпруги като “зависими" или “на издръжка", което означава, че имат право на помощи, пояснява “Дейли мейл".

Споделяне

Още от Свят