Споразумението между Великобритания и ЕС може да бъде постигнато до седмици

Споразумението между Великобритания и ЕС може да бъде постигнато до седмици

Британският външен министър и високопоставен служител на ЕС, участващи в преговорите за споразумение, което би оставило Великобритания в Европейския съюз, заявиха в четвъртък, че сделката вече се оформя и може да бъде постигната в рамките на седмици, съобщава в петък агенция Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън настоява за реформи в правилата на ЕС, които да бъдат договорени с колегите му национални лидери на страните в ЕС на тяхната среща след пет седмици, което би му позволило че ще му позволи да води кампания за оставане на Великобритания в общността преди референдума, който би могъл да се проведе най-рано през юни, посочва агенцията.

Неговият външен министър Филип Хамънд каза по време на посещение в Турция, че Лондон и Брюксел се доближават до сделка. Великобритания се стреми да ограничи социалните плащания за работниците имигранти от други държави от ЕС, въпреки договорите, забраняващи дискриминацията срещу работници от ЕС въз основа на националност.

"Ние сме все по-близо до споразумение, но все още не сме го постигнали", казал Хамънд , Цитиран от Ройтерс. Преговарящите работели по предложения, които биха могли да бъдат изпратени на лидерите, преди те да се срещнат в Брюксел на следващия Европейски съвет на 18-19 февруари. "Ако това не стане през февруари, ние се надяваме, че ще стане на следващия съвет", добавил Хамънд, имайки предвид срещата на върха на ЕС на 17 и 18 март.

Служител на ЕС британец, който координира работата в Европейската комисия по въпроса, казал пред комисия на Европейския парламент, че благодарение на политическата воля от всички страни има "много добра перспектива споразумението да бъде постигнато скоро", като целта е да бъде прието в средата на февруари.

Джонатан Фол, който води създадената от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер работна група за изготвяне на варианти за споразумение, казал, че преговарящите разглеждат внимателно въпроса в каква степен Великобритания може да ограничи правата на имигрантите в ЕС, без да влезе в сблъсък с техните основни права.

Според неназован източник на Ройтерс, запознат с хода на преговорите, вратичка в правната рамка в полза на Великобритания може да се намери при разглеждането на понятието "работник". Лицата, които не са работници, се ползват според Договора на ЕС с много по-малко права.

Заявявайки, че имиграцията натоварва обществените ѝ услуги, Великобритания иска да ограничи достъпа на мигрантите до социални жилища. Освен това може да бъдат индексирани социалните добавки за деца спрямо тези в страните, от които имигрантите идват – често от значително по-бедната Източна Европа. Обмисля се също така опцията да се спре имиграцията, което е извънредно национално право на държавите членки в моменти, когато социалните системи се сблъскват със сериозна криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?