Меркел е за "разумен пакет от мерки", който да задържи Великобритания в ЕС

Дейвид Камерън отново поиска подкрепа от Германия

Дейвид Камерън и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за постигането на "разумен пакет от мерки", който да задържи Великобритания в рамките на Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Това изявление тя направи преди вечеря с британския премиер Дейвид Камерън в Германия в сряда вечерта.

"През тези следващи седмици е особено важно ние да вземем решения в наш собствен интерес, за да се постигне разумен пакет, който ще позволи на Великобритания да остане част от Европейския съюз", заяви Меркел, добавяйки, че "в крайна сметка, това е, разбира се, решението на британските граждани".

От думите ѝ стана ясно още, че лидерите на ЕС са дали на длъжностните лица срок до февруари да определят детайлите по сделката.

Социологическо проучване миналия месец показа, че подкрепата на британците "за оставане в ЕС" ще намалее значително, ако Камерън не успее да договори сигурни мерки за ограничаването на социалните помощи за пристигащите, които търсят работа и да се гарантира, че финансова доминация на Лондон няма да бъде застрашена от по-тясната интеграция с еврозоната, на която Великобритания не е член.

Повечето британци, които вече са взели решение как да гласуват на референдума за членството на страната им в ЕС, биха гласували за това Великобритания да напусне блока на 28-те, показва публикувано днес социологическо проучване на агенция "Ъпиниън рисърч бизнес", цитирано от Ройтерс.

Макар че 21 на сто от гласоподавателите още не са взели решение, 43 процента искат Великобритания да напусне ЕС, а 36 процента са за оставане. Ако бъдат оставени настрана колебаещите се, делът на хората, желаещи откъсване от блока преди година е бил 51 процента, а сега е 54 процента. Този на желаещите страната им да остане в ЕС преди година е бил 49 процента, а сега е 46 процента.

Камерън поиска подкрепа от Германия

Същевременно британският министър-председател Дейвид Камерън поиска подкрепа от Германия за желаните от Великобритания промени в Европейския съюз, защото смята, че те може да бъдат полезни за целия блок.

Според Камерън от няколко години се забелязва спадаща подкрепа за ЕС сред британците. "По тази причина аз преговарям за това да бъдат приети промени, в съответствие с тревогите на британските граждани", пише Камерън в статия за германския в. "Билд", цитирана от Франс прес.

"Тези промени ще бъдат от полза и на ЕС, а Германия може да помогне за осъществяването им", отбелязва британският лидер, който иска да се сложи край на бюрокрацията в ЕС и да се даде повече власт на държавите членки.

"Искаме ясни правила, за да не навредят реформите в еврозоната на страните, които не са част от нея", заявява Камерън.

"Великобритания също като Германия вярва в принципа за свободното движение на работници. Но това не означава, че човек има правото още от първия ден да получи всички социални придобивки. Ето защо аз предложих ограничаването им за първите четири години", пише британският премиер.

По-късно в Берлин Камерън заяви, че обсъжданията за провеждане на реформи в ЕС вървят добре, и изрази увереност, че въпроси като конкурентоспособността и миграцията може да бъдат уредени успешно, предаде Ройтерс.

"Вярваме, че можем да се справим с всички тези въпроси. Обсъжданията вървят добре", каза пред журналисти Камерън.

"Уверен съм в добрата воля и на двете страни. Можем да доведем тези преговори до край и след това да проведем референдум", допълни той.

Едно от предизвикващите най-големи противоречия предложение на Камерън е изискването хората, които идват във Великобритания от ЕС да могат да получават социални помощи едва след като са живели четири години в страната. Членове на ЕС, особено от Източна Европа, откъдето стотици хиляди хора са отишли във Великобритания през годините, заявиха че това би била дискриминационна мярка.

Камерън ще се срещне по-късно в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан в опит да получи подкрепа за предложенията си, отбелязва агенцията.

Унгария подкрепя някои от британските предложения за реформи, които имат за цел да подобрят икономическата конкурентоспособност на ЕС, но не би искала да се подкопае свободното движение на работна ръка, предаде Ройтерс, като цитира унгарския външен министър Петер Сиярто.

"Една от най-големите заслуги на ЕС е че има много сериозни постижения, част от които са свързани с голяма свобода при движението на работната сила", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. "Като цяло не смятаме, че стъпка назад от постиженията на ЕС би била позитивен процес. В същото време разбираме предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания", добави той.

Вчера унгарският премиер се срещна с лидера на управляващата полска консервативна партия Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински в очевиден опит за укрепване на оформящата се евроскептична ос в Централна Европа, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Още от Европа