Според адвокати миграционната политика на ЕС е престъпление срещу човечеството

Според адвокати миграционната политика на ЕС е престъпление срещу човечеството

Международният наказателен съд в Хага бе призован от адвокати по международно право да разследва Европейския съюз (ЕС) за смъртта на хиляди мигранти в Средиземно море, предаде ДПА. 

Документ от 200 страници, съдържащ доказателства, беше предаден от адвокатите на съда в Хага. Те обвиняват ЕС в „престъпление срещу човечеството“.

ЕС и неговите страни членки водят активна разубедителна миграционна политика от 2015 г., като съзнателно приемат смъртта на мигранти, се казва в документа. Хиляди мигранти се издавиха в Средиземно море от 2016 г. до 2018 г., пише в жалбата на адвокатите. 

Около 40 000 бежанци пък са се озовали в затворнически лагери в Либия. Там условията са много лоши и се извършват ужасни престъпления като убийства, изнасилвания, мъчения или робство, се казва още в документа.

Адвокатите допълват, че ЕС знае за всички тези престъпления и продължава да работи с Либия, което го превръща в съучастник според международното наказателно право. Специална отговорност се приписва също на Германия, Италия и Франция.  

Споделяне

Още от Европа