Според ЕК българската икономика ще нарасне с 2.7% тази година

Според ЕК българската икономика ще нарасне с 2.7% тази година

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 2.7% през 2021 година, след което през 2022 година темпът ще се ускори до 4.9%. Това посочва Европейската комисия в междинните си зимни икономически прогнози, публикувани в четвъртък.

Комисията е повишила оценката си спрямо есенната прогноза, когато залагаше на растеж от 2.6% за тази година и 3.7% за догодина.

Прогнозният спад на българската икономика за миналата година вече е 4.9%, а не 5.1%, колкото бе в есенните прогнози.

Еврокомисията изтъква, че през 2020 година икономическата активност в България значително е намаляла заради пандемията от Covid-19. Динамиката на частното потребление е предшествана от въвеждане и последващото облекчаване на мерките за ограничаване на вируса.

В края на ноември втора вълна от пандемията доведе до повторно въвеждане на мерки, които все още са в сила и продължават да оказват натиск върху потреблението на домакинствата и бизнес доверието в търговията и сектора на услугите. Частните инвестиции останаха потиснати през първите девет месеца на 2020-а, докато инвестициите в държавния сектор се увеличиха значително през третото тримесечие, констатират от Брюксел за страната ни.

Макар износът в границите на ЕС да се възстановява от средата на миналата година, продажбите към страни извън ЕС продължават да отслабват. Пандемията доведе до значителна загуба на приходи от чуждестранни туристи, на които обикновено се падат около три четвърти от постъпленията от туристическо настаняване, се отбелязва още в частта за България.

Брюксел очаква вътрешното търсене да остане слабо през първата половина на 2021 г. предвид предполагаемото разширяване на мерките за ограничаване на вирусната зараза. Евентуалното повторно отваряне на икономиката би трябвало да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина на годината. Очаква се износът на стоки постепенно да се възстанови от второто тримесечие, а чуждестранните туристи да започнат да се връщат през третото тримесечие. Европейската комисия обаче предупреждава, че възстановяването на чуждестранния туризъм е изложено на риск от отслабване, свързан с относителните нива на ваксинация и заразяване в България в сравнение с алтернативни туристически дестинации.

На този фон евроекспертите прогнозират, че нарастването на реалния БВП на страната ни ще достигне 2.7 процента през 2021 година, преди да се ускори до 4.9 процента през 2022 година благодарение на силно вътрешно търсене и по-динамичен износ. Тъй като прогнозата не отчита прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, има известна вероятност от увеличение на държавните инвестиции, уточняват от Брюксел.

Според ЕК средногодишната инфлация в страната ни се е забавила до 1.2% през 2020 година заради поевтиняване на енергията и отслабващата динамика на цените на услугите и непреработените храни. Инфлацията би следвало да се ускори до 1.7% през 2021 година и 1.8% през 2022 година, обусловена от поскъпване на преработените храни и услугите, прогнозира Еврокомисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България