Според ЕС резултатът от изборите в Украйна е силен мандат за реформи

Според ЕС резултатът от изборите в Украйна е силен мандат за реформи

Европейският съюз приема резултата от изборите в Украйна като силен мандат за реформи. "Сега е отговорност на новите власти да отговорят на очакванията на украинските граждани", заяви говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

"Европейският съюз подкрепя демократична, стабилна и процъфтяваща Украйна. Очакваме да продължим да развиваме нашата политическа асоциираност и икономическа интеграция и да извършим процеса на реформи, който е в сърцевината на нашето споразумение за асоцииране", се казва в декларация на Могерини.

В нея се посочва, че реформите включват укрепване на върховенството на закона, засилване на борбата с корупцията, постигане на енергийна и макроикономическа стабилност за благото на украинските граждани.

Говорителката напомни оценката на ОССЕ, че като цяло на украинските избори са зачетени фундаменталните права и свободи, но отбеляза, че все пак мисията на ОССЕ е съобщила "за купуване на гласове и за преплитане на бизнес и политически интереси, които са диктували медийното отразяване, както и други нарушения", добавя ДПА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа