Според "Файнешъл таймс" България ще е готова за ЕС до 2007

В днешния си брой в."Файненшъл таймс" пише, че България може би ще бъде готова да се присъедини до 2007 г., докато на Румъния, която все още се надява да стори това заедно с България, вчера грубо ѝ бе казано, че може би няма да бъде смятана за функционираща пазарна икономика. В другата статия под заглавие "Вятър на промяната разклаща бившите комунистически държави" "Файненшъл таймс" повтаря почти в същия вариант вече казаното за България като накрая допълва, че какво ще стане след тази вълна на разширяването, имайки предвид 10-те страни догодина, зависи от това доколко Европейският съюз ще има желание да се разширява повече. Може би ще приеме България, Румъния и вероятно Хърватия до края на десетилетието, допълва вестникът, предаде Би Би Си.

"Гардиън" пише за България в специално каре за това какво по-добре трябва да направят кандидатите следното: "Корупцията е проблем. Трябва да подобри обществените услуги и правосъдната система и полицията."

Статията в "Индипендънт" е озаглавена: "Европейският съюз напада новите кандидати за ендемичната корупция". България и Румъния, които се надяват да се присъединят през 2007 г., пише вестникът, получиха уклончиви доклади, в които се посочват сериозни пропуски, особено за Румъния.

На надяващите се за Европейския съюз бе казано, че трябва да бъдат по-добри. Така "Таймс" обобщава оценките като отбелязва, че само Словения и Литва са получили почти задоволителни доклади.

Споделяне

Още от България