Според френския премиер структурните фондове на ЕС могат да помогнат на Гърция

Европейските лидери биха могли на днешната си среща да обсъдят възможността структурните фондове на Европейския съюз да бъдат използвани в подкрепа на затруднената гръцка икономика, посочи френският премиер Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

Правителственият ръководител призова за нови мерки, които да съживят гръцката икономика и да помогнат на натоварената с дългове страна да избегне "катастрофално" излизане от еврозоната, което според Еро би имало негативния последици за целия съюз.

"Има възможност, например, да се използват структурни фондове (на ЕС) по целенасочен начин, за да се даде на Гърция някакъв вид перспектива", каза той пред радио "Ер Те Ел".

Структурните фондове първоначално са създадени, за да помагат на по-бедните страни от ЕС да се изравнят с останалите, припомня Ройтерс.

По-късно днес новият френски президент Франсоа Оланд ще участва в неофициалната среща на върха на ЕС, на която европейските лидери ще обсъдят начини за съживяване на икономиката в съюза.

"Срещата между Франсоа Оланд и (германския канцлер) Ангела Меркел повдигна въпроса да се направи допълнителен жест, чрез който да се помогне на Гърция да укрепи икономиката си", каза Еро предвид срещата на двамата лидери на 15 май.

"Огромното мнозинство (гърци) искат да останат в еврозоната. Трябва да им помогнем", допълни премиерът.

Споделяне

Още от Европа