Според Израел Иран стои зад експлозията на товарен кораб в Оманския залив

Според Израел Иран стои зад експлозията на товарен кораб в Оманския залив

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че според първоначалната му оценка Иран е отговорен за експлозията, която нанесе щети на израелски товарен кораб в Оманския залив. Специализираният кораб за превоз на автомобили "Хелиос Рей" пострада през нощта на четвъртък срещу петък, припомня Ройтерс. По данни на американски военни източници взривът причинил пробойни над ватерлинията от двете страни на корпуса. Причината за експлозията беше неизвестна, припомня Ройтерс.

"Иран се стреми да удари израелска инфраструктура и израелски граждани. Местонахождението на кораба сравнително близо до Иран навежда на мисълта, че отговорни са иранците", заяви Ганц по телевизия Кан, като уточни, че предстои по-задълбочено разследване.

Корабът е собственост на компанията от Тел Авив "Рей Шипинг" чрез фирма, регистрирана на остров Ман. Военни източници, цитирани от телевизия "13-и канал" иранските ВМС са нанесли прецизен удар, за да избегнат човешки жертви, като са изстреляли две ракети по част от кораба, чиято повреда няма да го потопи. Телевизията съобщи също, че израелска делегация е на път за Дубай, където корабът е на док, за да разследва случая.

Иран през ноември заплаши с "пресметнат отговор" на убийството на своя водещ ядрен учен, за което обвини Израел. Вашингтон обвинява Иран за поредица атаки срещу корабоплаването в стратегическите води на Персийския залив, по-конкретно срещу четири кораба, сред които два саудитски танкера, през май 2019 г. Иран отхвърля обвиненията.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?