Според медиите в Израел България предотвратила атентат

МВР нямало никаква информация за открити експлозиви в автобус с туристи

Българските служби за сигурност са осуетили планирано терористично нападение срещу израелски туристи в София, съобщи в понеделник БНТ, цитирайки Израелската национална телевизия.

Според източници на чуждата медия родните служби са открили подозрителни куфари с експлозиви, които терористите планирали да взривят в автобус с израелци, пътуващи към зимен курорт в България. Властите разследват дали има връзка между осуетения атентат и европейска терористична група, ръководена от базираната в Ливан организация Хизбула, съобщава държавната телевизия.

Подозрителният пакет станал причина за обръщение към българските власти с молба да повишат мерките за сигурност и да осигурят защита на израелските граждани. Миналата седмица в израелски издания се появи информация, че радикалната ливанска шиитска групировка "Хизбулла" готви атентат срещу в България.

В петък Службата за борба с тероризма на Израел обяви, че не разполага с конкретна информация за възможни терористични заплахи срещу туристи у нас. Това стана ясно от съобщение на израелското външно министерство, разпространено в медиите от посолството на страната в София. В успокояването на напрежението у нас пък се включиха всички ведомства.

 

Премиерът Борисов също успокои разтревожените, че отношенията на държавата ни с арабските страни са чудесни. Като изключение министър-председателят посочи, че бил на футбол арабските посланици в България. От МВР и ДАНС пък категорично отказаха да коментират с темата, като единствено главният секретар Калин Георгиев отрече пред БНР наличието на подобна информация от Израел.

Въпреки това мерките за сигурност на летище "София" бяха повишени, а агенти на израелските служби посрещаха свои съграждани, пристигащи с полет от Тел Авив.

 

По-късно в понеделник от МВР отрекоха официално пред БНР да са получавали каквато и да е информация за открити пакети с експлозиви в автобус, влизащ в страната с израелски туристи.

Споделяне

Още от България