Според местни медии Македония е получила от НАТО условията за членство

Според местни медии Македония е получила от НАТО условията за членство

Правителството на Македония прие препоръките на НАТО, които трябва да се изпълнят за период от 18 месеца, съобщават вестницив Скопие. Македония трябва да изпълни голям брой политически и икономически условия, както и условия в областта на сигурността и съдебната система, пише "Вечер", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че успехите на страната трябва да бъдат увенчани до края на април 2020 година. В документа, който е изпратен до институциите, за всички министерства има много задачи, но тяхната координация ще се извършва от страна на Координационен съвет на правителствено, който се очаква да бъде създаден на заседание на изпълнителната власт в следващите дни.

В документа, изпратен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, сред политическите условия е посочено, че страната трябва да продължи реформите в съдебната система и да се бори с корупцията и организираната престъпност, включително и на най-високо равнище. Посочва се, че трябва да се увеличат усилията за изграждане на функционално мултиетническо общество, основано на пълна реализация на Охридския рамков договор.

В упътването на НАТО се казва, че трябва да бъдат изпълнени всички предписани вътрешни процедури по отношение на договора за решаване на въпроса с името, което е условие за завършване на процеса на присъединяване. Настоява се за по-голяма отчетност и съответен надзор над разузнавателните служби и службите за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?