Според МО няма конфликт на интереси при сделка с фирма, в която Цонев има акции

Според МО няма конфликт на интереси при сделка с фирма, в която Цонев има акции

Военното министерство е дало 4 000 000 лева на фирма "Енемона", в която акции притежава министърът на отбраната Николай Цонев, за реновиране на общежитие в столицата.

В същото време според министерството не е налице конфликт на интереси, въпреки че според новия закон за конфликт на интереси лице на публична длъжност няма право да се разпорежда или да контролира дейности в интерес на търговски дружества, в които притежава дялове или акции.

Акционери във фирмата са още бившият зам.-министър на отбраната Радослав Бозаджиев, както и заместникът във финансовото ведомство Димитър Ивановски, съобщи вестник "Сега".

От МО съобщиха за Mediapool, че министърът притежавал едва 50 акции на стойност около 500 лева, от 12 млн. листвани на борсата.

"Министърът е забравил за тази акции и не е съобразил за новия закон", отбелязват от министерството. Освен това поръчките на МО били много и непрекъснати.

Според ведомството в случая обаче няма конфликт на интереси, а затова получили устно потвърждение и от Комисията за финансов надзор. От комисията съобщиха обаче, че не е в техните правомощия да се произнесат за евентуален конфликт на интереси, що се отнася до министъра.

Поръчката за "Енемона" е договорена с покана без обявление от ИА "Социални дейности на МО", чийто шеф дълги години бе Николай Цонев. Парите са получени на два пъти - вторият път фирмата е дофинансирана. Мотив за избор на процедурата е, че в случая става въпрос за допълнителни дейности и че сключеният договор е с компанията, извършвала преди ремонта на сградата, като сега обектът се нуждае от допълнителни дейности. Проверка на Агенцията за обществени поръчки е показала, че при втората процедура доказателства за избор на компанията няма, въпреки че тя е извършвала ремонта на общежитието и че поръчката е за наполовина по-ниска стойност.

След встъпването си в длъжност през април м.г. Николай Цонев напусна всички частни фирми, в които участва. Тогава той каза, че не счита, че е бил в конфликт на интереси, въпреки че една от фирмите му е снабдявала с храни армията докато е бил изпълнителен директор на ИА "Социални дейности на МО".

Реновираното военно общежитие "Чавдар" бе открито от Цонев миналата седмица. Тогава той заяви, че е съвсем нормално да желае да продължи мандата си и да довърши започнатото.

Споделяне

Още от България