Според Москва преговорите между Путин и Меркел били полезни и обстоятелствени

Според Москва преговорите между Путин и Меркел били полезни и обстоятелствени

Преговорите на президента на Русия Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, продължили около три часа в събота вечерта, са били полезни и обстоятелствени. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата, цитиран от ТАСС.

Той каза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за Северен поток 2 е неправилно. "На срещата се обсъждаха такива крупни проекти като Северен поток 2. Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

По думите му Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Той каза, че двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на Северен поток 2.

Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща.

Песков каза, че Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков каза, че Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от минските договорености.

Песков каза, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот, каза Песков. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

След срещата, състояла се в извънградската резиденция на германското правителство Мезеберг, на 70 километра северно от Берлин, от германска страна не бяха направени изявления. Преди началото ѝ двамата лидери направиха кратки изявления за медиите.

Ще говорим за възможността за установяване на мисия на ООН, която да играе роля в мирния процес в Украйна, каза Меркели увери, че Германия е готова да поеме отговорност в тази насока.

Относно Северен поток 2 Меркел се постара да разсее безпокойствата, че този газопровод ще е в ущърб на Украйна, като каза, че тази страна трябва да остане доставчик на руски газ за Европа след разширяването на Северен поток.

"Украйна трябва да продължи да играе роля в транзита на газ за Европа, след като бъде въведен в експлоатация Северен поток 2", заяви тя.

Путин пък каза, че мироопазваща мисия на ООН може да помогне за връщането на мира в източните райони на Украйна.

Пред репортерите Путин призова и за увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия като част от усилията за улесняване на завръщането на бежанците в тяхната родина. Той описа притока на сирийски бежанци в Европа като потенциално "огромно бреме".

За последно Путин и Меркел се срещнаха в Сочи преди четири месеца за разговори, които се фокусираха върху украинската криза в момент, в който започна строителството на Северен поток 2, припомня ДПА.

Настоящата среща дава възможност на двамата лидери да укрепят връзките пред политиката на американския президент Доналд Тръмп, в това число митата върху вноса от ЕС и разширените американски санкции срещу Русия, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Свят