Според полицията 51 400 "жълти жилетки" са били по улиците на Франция вчера

Според полицията 51 400 "жълти жилетки" са били по улиците на Франция вчера

Френското министерство на вътрешните работи обяви, че по улиците на Франция днес е имало най-малко 51 400 протестиращи, на 13-ата събота от мобилизацията на "жълтите жилетки", предаде Франс прес. В Париж демонстрантите са били най-малко 4000.

Един човек е бил леко ранен в китката от сълзотворна граната и е с четири откъснати пръста. Във френската столица са арестувани 36 души. Съобщава се и за сблъсъци в някои райони на Париж, но и в други градове.

Миналата седмица в протестите участваха 58 000 души, от които около 10 000 в столицата."Жълтите жилетки"оспорват тези данни.

В Париж бяха изпочупени градски пейки, парапети и табели, както и банкомати. Опожарени са десетина коли, повечето от които луксозни. Подпален беше и автомобил на антитерористичната военна мисия "Сантинел" (Sentinelle). По-рано беше съобщено, че автомобил на френската система за определяне нивото на терористична заплаха Вижипират (Vigipirate) е бил подпален край Айфеловата кула.

Правителството обяви в края на декември социални и данъчни мерки за 10 милиарда евро и голям национален дебат, но не успява да успокои това доста франгментирано движение без определен лидер,  отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа