Според туниски вестник вървели преговори за замяна на медсестрите в Либия с осъден за Локърби

Според туниски седмичник, в момента се водят преговори по поставеното от Либия условие петте осъдени на смърт български медицински сестри да бъдат освободени в замяна на освобождаване на Абдел Басет ал Меграхи, който излежава доживотна присъда в Шотландия заради взривяването на самолета на ПанАм над Локърби.

Информацията на в. Тунис ебдо не е потвърдена от друг източник. Още когато Триполи лансира преди около два месеца идеята за размяна на медсестрите с осъдения либийски терорист, британски експерти прогнозираха, че Западът и най-вече Великобритания едва ли ще влязат в подобни преговори.

Тунис ебдо, цитиран от БТА, припомня също, че Либия иска от българското правителство по 2 милиона евро финансова компенсация за всяко от заразените деца. Неизвестно защо, на базата на тези факти изданието прави извода, че случаят с петте осъдени българки върви към евентуален изход.

София вече отказа категорично да преговаря за компенсации, защото това би означавало, че се признава вината на българските медици за заразяването със СПИН на близо 400 деца в детската болница в Бенгази.

България обаче възнамерява да участва в по- широките усилия на ЕС за решаване на проблемите със СПИН в Африка.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?