Според ВСС Хаджигенов не може да говори за полицейско насилие, защото е адвокат на пострадали

Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия за полицейското насилие прави опит да дестабилизира прокуратурата и да подрони авторитета ѝ. Това е записано в декларация на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която реагира на препоръка на депутатите прокурор Вероника Трифонова да бъде отстранена. Тя е магистратът, прекратил делата по жалби на двама пострадали от полицейски побой зад колоните на Министерския съвет миналото лято.

Техен адвокат пък е председателят на комисията Николай Хаджигенов. Според прокурорската колегия в това си качество той компрометира работата на комисията, защото бил в конфликт на интереси.

"По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия", се казва в декларацията им.

Разследването по двете жалби е прекратено с аргумента, че пострадалите младежи са отказали да дават показания. Според парламентарната комисия обаче прокурорката е разполагала със скандалния запис от охранителните камери, на който се вижда как полицаи удрят и ритат арестувани протестиращи.

Въпреки това ВСС твърди, че подкрепя безусловно Трифонова, която наскоро бе избрана и за европейски прокурор. Те призовават политиците да не превръщат магистратите в залог на "своите амбиции и интереси".

Ден по-рано Хаджигенов заяви, че оглавяваната от него комисия препоръчва шефът на НСО Емил Тонев също да бъде отстранен от поста си и разследван. В рамките на година от службата са твърдели, че не разполагат със записите от охранителните камери. В крайна сметка видеата бяха открити при проверка в МВР. Те са изпратени именно от НСО.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?