Според здравния министър исканията на палатковия лагер пред МЗ не са автентични

Костадин Ангелов не вижда проблеми със заплащането, нощния труд и предпазните облекла за медсестрите

Според здравния министър исканията на палатковия лагер пред МЗ не са автентични

Здравният министър Костадин Ангелов оспори автентичността на поставените искания от палатковия лагер на медицинските сестри пред Министерството на здравеопазването с лидер Мая Илиева. Според Ангелов протестът им цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите в посетената от него болница в Смолян не е поставил исканията на протестиращите.

В Смолян не искат по-високи заплати

"На територията на болницата има два легитимни синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", които са сключили колективен трудов договор, който се спазва. Колегите бяха много изненадани от поведението на Мая Илиева и синдиката, който тя представлява, и не припознават техните искания. Смятам, че с протестите се цели нещо различно от защитаване на интересите на медицинските специалисти, тъй като тези искания не се припознават от колегите в страната", каза още министърът. За втори ден здравният министър изразява съмнения относно поставяните искания от палатковия лагер пред МЗ, въпреки че голяма част от тях - за по-високи заплати и по-добри условия на труд се споделят и от съсловната организация на специалистите по здравни грижи, която е в обтегнати отношения с организацията на Илиева. Самата Илиева също присъстваше на обиколката на министъра в

Смолян, след като преди ден той слезе при протеста пред МЗ и я покани да го придружи.

"На територията на Смолян в нито един от пунктовете няма проблем с неизплащане на нощния труд, на извънредния труд и напрежения сред работещите, свързано с нивата на работните заплати. Г-жа Илиева също обиколи болницата, влезе в инфекциозно отделение и след разговора, който е провела с колегите, също е установила, че проблем няма", коментира Ангелов.

Илиева обаче смята, че това не е вярно и срещата на министъра в болницата е била бутафорна, което служители на лечебното заведение отричат.

Освен това той увери, че няма недостиг на лични предпазни средства в болниците в страната, както твърдят медицинските сестри от палатковия лагер пред МЗ.

Той припомни, че в складовете има предпазни средства за 3 месеца напред. 

Стимули за младите кадри 

Относно кадровия дефицит сред медицинските сестри Ангелов каза, че има ясен план, който гарантира започването на работа на млади лекари и сестри на неатрактивни места. Той включва едновременно финансиране от болниците, общината и държавата.

"Когато имаме три лъча на финансиране, тогава се събира един достатъчно сериозен ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа. Общината ще се ангажира с осигуряване на допълнително жилище на тези хора, които ако се използват за по-продължителен период, могат да станат техни. Предстои това да го представя като категоричен план, по който да започнем работа", заяви Ангелов.

Споделяне

Още от България