С промени в устройствения правилник

Спортният тотализатор остана с драстично орязана издръжка

Почти всички средства извън парите за печалби вече ще отиват за инициативи на спортното министерство

Спортният тотализатор остана с драстично орязана издръжка

Българският спортен тотализатор (БСТ) вече ще разполага с драстично по-малко пари за издръжка и развойна дейност. Това се разбира от приетите в сряда от Министерския съвет промени в устройствения правилник на тотализатора, внесени от принципала на държавното предприятие - Министерството на младежта и спорта.

Целта е да има повече пари за спорт, и по-специално за масов спорт и развитие на физическото възпитание и в малките населени места, аргументира промените министър Мариана Георгиева, която само преди няколко дни подмени изцяло ръководството на тотото.

Досега разпределението на приходите от залаганията в игрите на тотализатора се разпределяха така: 50% от приходите - за печалби, а от останалите 50 процента 18% отиваха за издръжка на тотализатора, 17% - за спорта и останалите 15% - за данък върху приходите.

С приетите в сряда промени се запазва делът за изплащане на печалби. Останалите 50% се разпределят така - не по-малко от 17% за издръжка на тотализатора, не по-малко от 18% - за спорт. И според прочита на промените - 15-те процента данък ще се изплащат от парите за издръжка на тотализатора.

Mediapool потърси за разяснение на финансовите промени и последиците от тях новия изпълнителен директор на БСТ Белчо Иванов. Той обаче през целия ден в сряда бе зает. Не можа да поясни промените и главният счетоводител на тотализатора, защото не бе запознат с тях.

След близо 24 часови консултации от Министерството на младежта и спорта отговориха писмено на Mediapool, като изпратиха промените в устройствения правилник, които така и така са публично достъпни. В кратка бележка отдолу обясниха, че "подробна информация на поставените въпроси може да бъде получена след обнародване на окончателно приетите изменения и допълнения в Държавен вестник. Очакваният срок за това е около 27.08.2013 г.(вторник)".

Справка в публичния финансов отчет на БСТ за 2012 г. показва следното: Приходите са били близо 148 млн. лв. От тях са изплатени 74 млн. лв. за печалби. В хазната са внесени 22 млн. лв. данъци (15% върху постъпленията от 148 млн. лв.). За спорта са направени отчисления от 25 млн. лв. (17% от половината приходи).

За издръжка на тотализатора (наем на помещения, заплати, поддръжка на изчислителния център и т.н.) - 27 млн. лв.

Ако данъкът беше изплащан от дела, който остава за тотализатора, тогава за неговата издръжка щяха да останат ... 5 млн. лв.

С други думи - свиването на издръжката на тотото би била над 5 пъти. Толкова се очертава да е за в бъдеще с приетите промени.

Отделен остава въпросът сегашните пари за издръжка на държавния тотализатор как и за какво и колко ефективно се изразходват.

Повече пари за спорт – къде и за какво?

Същевременно в Министерството на младежта и спорта ще дойдат около 20 млн. лв. допълнителни приходи. Или горе-долу двойно над досегашните суми. С което ще могат да се финансират строежи на спортни зали, стадиони и съоръжения в малките населени места, каквото е идеята на министър Мариана Георгиева, посочена за член на правителството от ДПС.

А с промените на устройствения правилник на тотализатора се дават по-големи правомощия на министъра на спорта да одобрява разпределението на средствата от тотализатора.

Отпадна обаче идеята на спортното министерство всички непотърсени печалби също да отиват за развитието на спорта. Сега 50% от неизплатените печалби отиват за тотализатора, а останалите - за държавата.

През 2010 г. в тотализатора са останали около 2 млн. лв. непотърсени печалби.

Какво ще стане с държавния тотализатор?

Делът на БСТ в масовите хазартни залагания все повече се свива за сметка на игрите, които предлагат частни оператори в този сегмент. Така например приходите на Еврофутбол за 2011 г. от залози са били 209 млн. лв. срещу 140 млн. лв. на тотализатора. Другата компания за онлайн залагания Евробет, 100% собственост на Еврофутбол, е реализирала приходи от 86 млн. лв.

Мажоритарен собственик на Еврофутбол е бизнесменът Васил Божков. Съакционер в компанията е гръцката Интралот на Сократис Кокалис.

Действително тотализаторът организира числови залагания, а Еврофутбол – на резултати от спортни състезания. И двата оператора разчитат на постъпления от масовост. Финансовите резултати са в полза на частния оператор.

От много години се говори за стратегии за осъвременяване и разнообразяване на игрите на тотото, за онлайн залагания и максимална достъпност до играчите. Остава си само говоренето. А ако има повече залагания, ще има и повече пари за спорт. Евентуално.

В крайна сметка си остана класиката на фиша и надеждата за джакпота. Затова е и големият брой на непотърсените малки печалби, чийто размер дори не може да покрие пускането на нов фиш.

Споделяне

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?