Спрените от МРРБ проекти се оказаха 41, а не 60

Спрените от МРРБ проекти се оказаха 41, а не 60

Ден след като регионалното министерство обяви, че замразява 60 проекта, на пресконференция в сряда строителният министър Росен Плевнелиев разясни, че всъщност спрените проекти ще бъдат 41 за общо 180 млн. лева. Плевнелиев съобщи още, че оценката за съответствие по Оперативна програма ''Регионално развитие” ще бъде предадена в Европейската комисия до 15 септември, и за пореден път посочи, че до края на годината ще има търг за автомагистрала "Тракия".

Министърът обясни, че замразяването на проектите се налага, тъй като министерството е пред фалит – в бюджета му са останали едва 5 млн. лева за капиталови разходи, а дефицитът по проектите е 52 млн. лв.

25 от спрените проекти са за водоснабдяване и канализация, а 16 - в сектора на благоустройствените дейности. Обектите ще бъдат обезопасени, като вероятно ще се наложи това да бъде направено за сметка на министерството, а не на фирмите изпълнители, каквато е практиката при нормални условия, обясни от своя страна зам.- министърът Георги Прегьов без да уточнява колко ще струва обезопасяването.

Освен замразените от МРРБ още десет проекта в сектора на благоустройствените дейности са спрени по други причини със заповеди на кметове на общини по Черноморието. Има и два проекта в сектора ВиК, прекратени от самите изпълнители заради липса на средства.

Решението на министерството да спре временно строително-монтажните работи по определени проекти вече предизвика недоволството на редица кметове, сред които сливенският градоначалник Йордан Лечков от ГЕРБ и благоевградският Костадин Паскалев от БСП. По този повод Плевнелиев подчерта, че са спрени проекти във всякакви общини, "независимо от партийна окраска".

Спрените ВиК–проекти са в 19 общини, сред които Благоевград, Петрич, Велико Търново, Смолян, Правец, Свиленград, Ямбол, Свищов, Габрово, Кърджали, Джебел, Дупница, Ракитово, Силистра, Сливен и други.

Спрените проекти от сектор ''Благоустройствени дейности'' са в 10 общини, сред които Царево, Видин, Шабла, Кърджали, Сливен, Шабла и други.

Всички те ще бъдат обособени в пет основни групи - проекти, чието спиране непосредствено застрашава живота или здравето на хората; проекти с национално значение и с над 80 процента изпълнени строително-монтажни работи; проекти с осигурено финансиране от бюджета за 2009 г.; проекти с местно значение, за които изпълнението е над 90 процента и в петата група ще бъдат всички останали проекти.

Ние не носим вина за това, че тези проекти са започнали, без да са финансово обезпечени, заяви министър Плевнелиев и добави, че е възможно след пълния анализ някои от тях да бъдат довършени, други да бъдат отложени, а някои изобщо да не се случат. За правилното приоритизиране на проектите ще бъде търсено съдействие от общините.

До края на годината искаме да имаме приключил търг за автомагистрала "Тракия", декларира отново министър Плевнелиев. Той обясни, че Министерство на транспорта прави политиката по строежа на магистрала "Тракия" и другите магистрали в качеството си на оперативен орган, но изпълнението и цялата отговорност е на МРРБ, където има ясни правила за действие и вече е създадена работна група "Магистрали". Той подчерта, че изборът на изпълнител ще стане при нови тръжни условия, отваряне на офертите в един и същи ден, при пълна прозрачност пред медиите.

Той не даде отговор на въпроса как ще приключи търгът за ''Тракия'' при положение, че оценката за съответствие по оперативна програма ''Транспорт'' е върната. Отбеляза обаче, че основна отговорност за ситуацията в момента има българската одитна институция по оперативните програми, чиято шефка междувременно бе уволнена.

По никакъв начин не могат да бъдат забавени плащанията за магистралите, защото имаме план за действие, каза министърът.

Той посочи, че Оперативна програма "Регионално развитие" се подготвя така, че да не бъдат допуснати грешките при други оперативни програми, чиито оценки за съответствие бяха върнати. Според него това ще бъде една от оперативните програми, които първи ще получат положителна оценка.

Споделяне

Още от Бизнес