Спряно е търсенето на паднали български моряци в Норвежко море

Норвежките власти спряха издирването на моряците от "Стара планина"

Прекратена е спасителната операция по издирването на двама български моряци от кораба "Стара планина", които в четвъртък са паднали зад борда в Норвежко море, пометени от силни вълни. Това съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи през нощта срещу петък.

Норвежкият Съвместен спасителен координационен център (ССКЦ), ръководещ спасителната операция в Норвежко море, е уведомил късно вечерта посолството ни в Осло, че прекратява търсенето, тъй като при метеорологичните условия в момента няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време.

Проведената в следобедните часове в четвъртък спасителна операция е била затруднена поради лошото време - силен вятър и високи, 8-метрови вълни. От норвежкия ССКЦ обявиха готовност за включване на самолет със специален радар в акцията, ако времето позволи.

Решено е обаче операцията да не бъде подновена в петък, защото е невъзможно двамата да са оцелели.

Екипажът на кораба "Стара планина", който е собственост на параходство "Български морски флот”, обаче продължава да издирва двамата моряци, предаде БНР.

Плавателният съд остава в района до обяд, след което поема по курса си за Констанца, съобщи капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ.

"Норвежката брегова охрана е прекратила окончателно операцията и прехвърля случая към местната полиция за довършване на разследването поради изчерпване на реалните шансове за оцеляване в тези метеорологични условия. Нашият кораб ще бъде там до 12 часа UTC (14 часа българско време), тъй като остава в нас надеждата, че можем поне да намерим телата. Семействата са информирани за всички стъпки, които са предприети", каза Калчев.

Норвежката полиция поема разследването на инцидента.

На борда на товарния кораб "Стара планина" се намират 19 души - 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е бил подаден от капитана на "Стара планина".

Споделяне

Още от България