Сръбска фирма наела български самолет да превози оръжие за Кения

Български самолет с оръжие е бил заловен на летището в Белград, предаде македонската агенция Макфакс, като цитира белградското радио Б-92. Според информацията, самолетът е бил натоварен с различни видове оръжие, които са предназначени за полицейските сили на Кения. По документацията на сделката, която се проверявала от сръбската полиция, износител е сръбска фирма.

Говорителят на министерството на външните работи Любомир Тодоров заяви пред mediapool.bg, че България няма нищо общо със сделката. Той обясни, че съответните фирми по сделката, които не са български, са ползвали услугите на български превозвач. По думите на Тодоров, проверките на сръбските власти вече са завършили и не е открито нищо нередно по сделката. Говорителят на МВнР добави, че самолетът вече е отпътувал от белградското летище.

Кореспондентът на БНР в сръбската столица потвърди, че официалните власти в Белград също са опровергали информацията за проблем по отношението на сделката. Според Белград, тя е изрядна, получател са официалните кенийски власти. Полицията, спомената в медийните публикации, не е проверявала, а е охранявала самолета, който на летището в Белград снощи е натоварен с оръжие от Сърбия и тази сутрин е излетял за Кения.

Споделяне

Още от България