Пет жертви и над 6000 евакуирани в Сърбия

Сръбски град трябва да бъде евакуиран напълно заради наводненията

Бедствието засегна Босна и Херцеговина и Хърватия

Обреновац трябва да бъде евакуиран напълно, заяви сръбският премиер Александър Вучич, който посети града и го обиколи с лодка, за да се запознае със ситуацията, предаде Танюг. "Ситуацията е катастрофална и ще става по-тежка. Очевидно се налага пълна евакуация на града", каза той.

 

"Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза вчера премиерът Александър Вучич за наводненията, които вече взеха пет жертви, и накараха правителството да обяви извънредно положение на територията на цялата страна.

 

Най-критично в Сърбия в петък е положението в Обреновац, западно от Белград, където тази сутрин преля река Колубара. Целият град е под вода, мостът на влизане в Обреновац е на път да се разруши, реката е наводнила другия мост в града. Хотелът е евакуиран, евакуирани са и няколкостотин мигранти, настанени в района, съобщава вестник "Блиц". Над града летят хеликоптери.

 

Вучич призова населението на Обреновац да не отказва да се евакуира и да слуша инструкциите на компетентните държавни органи. "Не ни карайте да прилагаме сила, за да спасим живота ви и да застрашим така живота на спасителите", призова премвиерът. Той посочи, че животът на хората в Обреновац е под заплаха и призова хората да не стоят по покривите и високите тераси, които може да паднат, а да се евакуират. "Най-важното е да спасим живот, а после ще мислим за имуществото", каза той.

 

Сръбското правителство откри сметки в динари и в чуждестранна валута, в която желаещите могат да окажат финансова помощ за пострадалите в наводненията, предаде Танюг.

 

Министерството на вътрешните работи на свой ред призова хотелите в Сърбия, доколкото имат възможност, да предложат безплатно настаняване на спасителите, които идват на помощ от чужбина. "Най-необходими са хотелите в Белград и Ниш и останалите в близост до застрашените райони", се казва в съобщение на министерството.

 

Около 150 000 къщи в Сърбия са без електричество. Над 7000 души бяха евакуирани от наводнените си къщи и няколко хиляди други чакат да бъдат евакуирани.

 

Синоптиците прогнозират още поройни дъждове за утре следобед.

 

Сръбският патриарх Ириней снощи отслужи молебен за спиране на дъжда, като каза, че Сърбия е сполетяна от голяма неволя. "Това не е божие наказание, а предупреждение да се откажем от порока, злобата и беззаконието", каза патриархът, цитиран от в. "Блиц".

 

Същият вестник съобщава, че метеорологичният сайт "СербианМетео" е нарекъл циклона, обхванал Сърбия на 13 май, с името "Тамара". Той ще остане запомнен като най-дъждовния циклон, откакто в Сърбия се правят метеорологични измервания. Статистически вероятността подобен циклон да обхване толкова големи площи и да се изсипят такива големи количества дъжд е много малка и такова явление не е имало досега в страната, отбелязват метеоролозите.

 

Европейската комисия съобщи, че задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Сърбия и Босна и Херцеговина заради наводненията в района. ЕК отбелязва, че за Сърбия са били предложени три противопожарни автомобила с водни помпи, 11 помпи, две спасителни моторни лодки от България, както и екип от 26 наши специалисти. Германия също е предоставила помпи с голям дебит и 18 служители на гражданската защита. На помощ са се притекли още Австрия и Словения.

 

Руското министерство за извънредни ситуации изпрати в Сърбия самолет с хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията, предаде ИТАР-ТАСС. На борда са натоварени хранителни продукти, оборудване, генератори, моторни лодки, водолазни костюми и специална техника за спасителни операции.

 

Тази сутрин в Ниш кацна друг руски самолет със 70-членен спасителен екип. За преодоляване на последствията от наводненията в Сърбия са привлечени и специалисти от Руско-сръбския хуманитарен център в град Ниш.

 

Първа жертва на наводненията и в Босна и Херцеговина. Мъж загина в Биелина, в босненската Република Сръбска, когато част от стената на вилата му се срути вследствие на

наводненията, предаде босненската агенция Фена. На покрива на вилата стои жена, която очаква помощ и лодки, защото около къщата има голямо количество вода. Полицията в момента не може да се доближи до вилата, тъй като нивото на водата е много високо. Самоличността на загиналия не се съобщава.

 

В Босна и Херцеговина ситуацията се усложнява от над 200 свлачища, които затрупаха къщи и нараниха хора. Не се съобщава за смъртни случаи.

 

Мисията на ЕС в Босна ЮФОР съобщи, че нито техни служители, нито армията могат да достигнат някои селища по суша, а лошата видимост пречи на хеликоптерите да се приземят.

 

На босненската планина Влашич от снощи вали сняг и снежната покривка вече е над 80 сантиметра, съобщи информационният сайт Кликс. Снабдяването с електроенергия в планинските селища е прекъснато. Хотелите и другите туристически обекти се снабдяват с електричество с помощта на агрегати, а собствениците им сами се грижат за осигуряването на достъп до сградите.

 

Проблем са и неразчистените пътища, защото цялата механизация е изпратена в помощ на наводнените райони в страната. Най-високият връх на Влашич е 1934 метра над морското равнище. Планината е известна като център за зимен туризъм.

 

Проливни дъждове и ураганен вятър и днес създават проблеми в Хърватия, особено в източните райони на страната, предаде агенция Бета.

 

В две източни области, където са нанесени големи щети на селскостопанските площи, е обявено състояние на природно бедствие. Най-тежко е положението в поречието на река Сава.

 

Дъждът и вятърът затрудняват движението по пътищата в почти цялата страна. Участък от автомагистрала Загреб-Сплит вчера бе затворен за движение, а днес по него е разрешено да се движат само леки автомобили. По автомагистрала Загреб-Риека са въведени ограничения за скоростта. Много от местните пътища в източната област Славония са наводнени и движението по тях е забранено.

 

Силният вятър породи проблеми и в столицата Загреб, където бяха съборени дървета и повредени покриви. Властите предупредиха да се избягва движението в загребските паркове заради опасност от падащи клони и дървета.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?