Сръбският президент нарече Косово "терористка" и "бандитска" държава

Задържането на сръбски представител в Косовска Митровица предизвика размирици, 32-ма са ранени

Косовски полицаи отвеждат задържания Марко Джурич

Сръбският президент Александър Вучич нарече Косово "терористка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили, и я обвини в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на висш сръбски представител, съобщи Асошиейтед прес.

 

В остро изявление, предавано снощи на живо по сръбски медии, Вучич каза, че случилото се няма да остане ненаказано, но не спомена за оттегляне от водените с посредничеството на ЕС преговори за нормализиране на отношенията с Косово.

 

Той каза, че ще бъде направено всичко за запазване на мира, но Сърбия няма да позволи на никого да излага на риск сигурността на нейните граждани. Арестът на Марко Джурич е "брутална провокация, безсрамен престъпен акт", каза сръбският лидер, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Марко Джурич, сръбският представител в преговорите с Косово, бе задържан вчера в Косовска Митровица, влизайки незаконно в Косово. Той имаше забрана за посещение на разделения град в Северно Косово.

 

След ареста Джурич бил отведен в столицата Прищина, а после бил освободен и изгонен от страната. Президентът на Косово Хашим Тачи поясни, че полицията е придружила Джурич до граничния пункт между Косово и Сърбия. Тачи призова за спокойствие и каза, че: "Този случай не трябва да нарушава комуникацията между Косово и Сърбия, усилията за нормализация, добрите междусъседски връзки и помирението между Косово и Сърбия".

Задържането обаче породи протести на сърби в Северно Косово и полицията трябваше да използва сълзотворен газ. Лекар от района каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на сблъсъците с косовската полиция, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич, главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.


Всички, участвали в задържането на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда, заяви Вучич след свиканото заради случая заседание на Съвета за национална сигурност, предаде ТАСС.


В отговор на журналистически въпрос дали Белград може да разчита на готовност на албанската страна за компромис сръбският президент отговори: "Не, разбира се. Те само лъжеха, никога не са били готови на никакъв компромис, през цялото време само чакаха кога ние ще се озовем в тежко положение и ще признаем независимостта на Косово". "Това е безсмислена работа", каза той, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за сдържаност в Косово и в Сърбия, предаде Асошиейтед прес. Могерини каза, че след задържането на Джурич е разговаряла със сръбския президент и с косовския лидер Хашим Тачи. В Туитър тя написа, че не одобрява случилото се в Косово. Има нужда от спокойствие и запазване на диалога, каза Могерини.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа