Сраженията в Украйна продължават, Киев допуска край на операцията до две седмици

Външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна ще търсят изход от кризата в Берлин

ЕПА/БГНЕС

Сраженията в Украйна взеха нови жертви на фона на дипломатическите разговори за изход от кризата. Очаква се вечерта в сряда външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна да се срещнат в Берлин, за да опитат да съгласуват инициатива за прекратяване на конфликта.


Германският първи дипломат Франк-Валтер призова за постигане за прекратяване на огъня.

"Можем да си представим воденето на преговори за намиране на изход от кризата само на базата на трайно прекратяване на огъня. Би било добре, ако можем да постигнем съгласие за солиден напредък по пътя на трайното и двустранно прекратяване на огъня. Но това изобщо не е лесна задача", германският външен министър.

Той предупреди, че ситуацията в Източна Украйна е много опасна и "във всеки един момент може да има експлозия на насилието, която да е извън всякакъв политически или военен контрол".

 

Информацията за боевете и броя на жертвите е противоречива. Проруските сепаратисти са обстрелвали с миномет по граничен пост, като един военен е загинал, а четирима са ранени. Около 20 снаряда са били изстреляни от село Маркино до граничния пункт Новоазовск в Донецка област, уточни службата за охрана на границите.

Затягането на контрола на границата с Русия е една от основните цели на "антитерористичната операция", започната от Киев след изтичането на временното примирие, което президентът Петро Порошенко реши да не подновява. Целта на Киев е да се пресече вкарването на подкрепления за проруските сепаратисти.

Украински медии съобщиха, че тази сутрин е имало артилерийски обстрел в покрайнините на Донецк, но журналисти на АФП, намиращи се в града, съобщават, че не са чули изстрели.

 

Бунтовници от самопровъзгласилата се Луганска народна република обявиха, че са свалили украински изтребител Су-27 край град Луганск. Двамата пилоти успели да катапултират и се издирват от бунтовниците.

Опълченците съобщиха, че са нанесли и артилерийски удар по автоколона на украинските въоръжени сили край село Жьолтое, на пътя към град Счастие в Луганска области.

По данни на източник от бунтовниците "били ударени шест танка на противника".

Вътрешният министър Арсен Аваков заяви, че спецоперацията може да приключи до две седмици.


"Ако границата /с Русия/ бъде обезопасена, смятам, че ще ни стигнат две седмици", каза Аваков.

 

Той съобщи, че украинските сили за сигурност атакуват проруските сепаратисти едновременно по няколко направления. В зоната на операцията е пристигнало подкрепление - специалното подразделение на МВР "Киев-1", както и няколко роти специални подразделения от третия резервен полк на Националната гвардия, уточни министърът.
По думите му, "в сряда-четвъртък" ще бъдат обявени официалните схеми и пътищата на хуманитарните коридори, по които хората ще могат да излязат от зоната на бойните действия".

 

Президентът Порошенко потвърди готовността си да възобнови примиерието в Източна Украйна в случай на "двустранен отказ от употреба на сила". Заявлението той направи в поздравително писмо към преизбрания председател на Европейския парламент Мартин Шулц. В писмото украинският президент отбелязва, че разчита на подкрепата на Шулц за "изграждане на координирани отношения между Украйна и Европейския съюз и в частност за получаване на перспектива за членство на Украйна след като тя осъществи необходимите реформи".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят