Сребърният фонд без никакви постъпления от началото на годината

През първите четири месеца на година във фонда за подпомагане на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, не е постъпила никаква сума, сочи отчетът му, публикуван от Министерството на финансите.

Няма нито вноски от бюджета, нито приходи от лихви по сметката в БНБ на фонда.

Към края на април в Сребърния фонд има налични 1776.7 млн. лв.

По закон в Сребърния фонд трябва да влизат приходите от приватизация, концесионни такси, парите от бюджетния излишък.

През последните години парите в Сребърния фонд почти не търпят промяна заради замрялата приватизация и липсата на бюджетен излишък, коментира "Капитал". Същевременно правителството създаде Държавна консолидационна компания, чрез която да се приватизират големи предприятия, което всъщност ще отклонява приходите от приватизация.

През май в Сребърния фонд трябва да постъпят около 300 млн. лв. от приватизацията през есента на "Булгартабак холдинг", както и тези от борсовата продажба на държавните дялове в "ЕВН България електроразпределение" и "ЕВН България електроснабдяване".

Засега е замряла идеята на вицепремиера Симеон Дянков да промени инвестирането на средствата от Сребърния фонд в ДЦК, макар правителството да одобри промени в закона в тази насока. Идеята обаче срещна силно негативната реакция на всички неправителствени организации, както на БНБ, КФН и получи отрицателна оценка и от Европейската комисия.

Споделяне

Още от Бизнес