Сред кандидат-депутатите има 140 агенти и служители на бившата ДС

Сто и четиридесет кандидати за народни представители са били сътрудници или служители на бившата Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата след извършената проверка на 4145 души, влезли в надпреварата за 240 депутатски места.

 

От проверката стават ясни няколко тенденции. Първата е, че се подмладява съставът на кандидат-депутатските листи.

 

Втората е, че има кандидати, за които е доказана принадлежността им към ДС при 5-6 по-стари проверки, когато те са попадали в кръга на проверяваните на други публични позиции.

 

Третата е, че неуспели кандидати за местната власт сега са се устремили към Народното събрание.

 

И не на последно място - че процентът на сътрудниците и служителите на ДС в кандидатските листи за парламента значително намаляват спрямо предишните избори през 2009 г.

 

В списъка на комисията има известни имена, сред които изпъква името на колоритния политик от прехода Жорж Ганчев, който след няколко години "пауза", отново се устреми към властта.

 

За първи път излиза името на Румен Ралчев като служител на УБО, известен повече като бизнесмен и тамплиер. Ралчев обаче никога не е крил, че е работил в ДС.

 

Комисията по досиетата е осветлила и втория в бургаската листа на "Коалиция за България" психолога Христо Монов. Той е бил агент на СГУ-МВР с псевдоним "Гогов".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?