Средният подкуп в България е 71 евро

Средният подкуп в България е 71 евро

Политическите партии, парламентът, съдебната власт, здравеопазването, полицията и  образованието са най-силно засегнатите сектори от корупция в България. Средната стойност на подкупите в страната е 71 евро. Най-висок е в размерът на рушвета в съдебната система -160 евро. 136 евро е в здравеопазването. По 60 евро е в данъчните служби и образованието, а 20 евро в полицията. Това сочат данните от Световния корупционен барометър за 2007 г., направен от "Трансперънси интернешънъл" и представен в понеделник.

В световен мащаб също най-корумпирани са политическите партии и  парламентът, но на трето място е полицията. Българите смятат, че  корупцията ще се запази на същите нива през следващите три години. Изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" Диана Ковачева, която представи изследването, обясни, че няма сериозна промяна във възприятията на хората за това кои институции и сектори у нас са най-корумпирани спрямо миналата година.

Повечето от европейските граждани смятат, че  корупцията ще се засили през следващите три години, показва изследването. Най-скептични са англичаните и холандците, като над 70% от тях са отговорили, че корупцията ще се покачи.

В България  почти две трети смятат, че усилията на правителството в борбата с корупцията са неефективни т.е., хората не усещат ефекта от антикорупционните мерки, които изпълнителната власт предприема. Едва един процент от запитаните смятат, че борбата с корупцията у нас е много ефективна. В същото време обаче едва 7 % от българите признават, че някога са давали подкуп, докато в Румъния те са тридесет и три на сто, а в Албания – 71%.

Повече от половината – 52.8 %, от българите са на мнение, че финансирането на кампаниите на политическите партии на последните местни избори не е  достатъчно прозрачно.  51.3 % смятат, че спечелилите вота кандидати са зависими от спонсорите на кампаниите си. Тридесет и шест на сто се обявяват за финансиране посредством договори, които да регламентират за какво ще бъдат използвани средствата. 43 % категорично заявяват, че искат да знаят кои са дарителите на политическите партии.
Близо 41 % от запитаните са на мнение, че кампаниите на политическите партии са финансирани от приближени до тях фирми,  а 10% - че това става с дарения от държавни и общински фирми или от фирми, изпълняващи обществени поръчки.

ДСБ е единствената партия от всички, явили се на местните избори, която е  дала достъп до финансовата си документация. БСП и „Граждански съюз за нова България” първоначално са дали съгласие, но в последствие не са го направили, заключиха от "Прозрачност без граници".

Споделяне

Още от България