Среща ЕС-Турция във Варна ще има, напрежението обаче расте с всеки час

Европейските лидери осъдиха незаконните действия на Анкара, а тя ги обвини в "неприемливи думи"

Снимка: Архив

Напрежението между Европейския съюз и Турция нараства непрекъснато, но въпреки това планираната за понеделник среща във Варна ще се състои. Лидерите на ЕС не възразиха срещу провеждането ѝ, но осъдиха остро действията на Анкара срещу Гърция и Кипър от последните месеци.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че очаква срещата със смесени чувства, тъй като проблемите се увеличават, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че "пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия".
 
"Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени", коментира от своя страна българският премиер, който е основният инициатор и защитник на срещата и мотор за нейната организация.

Той посочи, цитиран от БТА, че тези открити канали за диалог целят единствено запазване на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите.

"Да потвърдим втория транш за това тези над 3.5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница", каза Борисов.

Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да поиска във Варна с ултимативен тон ЕС да превежда по-бързо средствата по споразумението, но Брюксел вече обясни, че те са за финансирането на конкретни програми, с чието изпълнение са свързани и плащанията.

Освен това по време на срещата европейските лидери, сред които и Борисов, ще трябва да поставят на масата пред Ердоган задълбочаващите се проблеми на Гърция и Кипър с Турция.

Борисов периодично защитава протурски позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата.

България се въздържа да повдига пред Анкара и въпроси за спазването на човешките права там, които са честа тема на обсъждане в ЕС.

ЕС осъди Турция заради действията ѝ срещу Гърция и Кипър

Европейските лидери стигнаха до съгласие по темата на заседанието си в Брюксел.

"Европейският съвет осъжда твърдо продължаването на незаконните действия на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в заключенията на срещата на върха.

Анкара се опитва да блокира проучванията за петрол и газ в крайбрежните води на Кипър, тъй като според нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до ситуацията, в която миналия месец турски бойни кораби не позволиха на италианската енергийна компания "Ени" да започне работа в района.

Напрежението между Атина и Анкара пък ескалира, след като Турция задържа двама гръцки военни, които според Атина са пресекли по невнимание границата между двете страни заради лошо време.

Миналия месец се сблъскаха турски и гръцки патрулен катер край спорни острови в Егейско море, а преди това гръцки съд блокира екстрадицията на 8 турски военни, които властите в родината им обвиняват в участие в опита за преврат през 2016 година.

Турция отхвърли "неприемливите" критики на ЕС

В отговор на коментарите от Брюксел говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че не приема "неприемливите" критики на ЕС.

"ЕС ги подкрепя, защото те са членове, без да се пита дали те имат право, добави говорителят. ЕС изгуби неутралитета си по кипърския въпрос", каза Аксой.

Говорителят увери, че срещата на върха, предвидена за 26 март във Варна, между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск е "важна" за Турция.

ЕС трябва да демонстрира по-конструктивен подход спрямо нашата страна, за да се избегнат проблемите, свързани с доверие в отношенията между Брюксел и Анкара, и те би трябвало да прилагат своите решения, каза Аксой.

Той посочи по-специално визовата либерализация за турските граждани, пътуващи в ЕС, и европейската финансова помощ, предвидена в рамките на споразумението за мигрантите от март 2016 г.

Споразумението между ЕС и Турция

Споразумението предвижда на Турция да бъдат отпуснати два пъти по 3 млрд. евро. Европейската комисия миналата седмица даде зелена светлина за втория финансов пакет.

Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в съобщението на ЕК.

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", посочиха още от комисията.

Освен това Ердоган се кани отново да постави въпроса за бавния напредък на преговорите за присъединяването на Турция в ЕС. Засега в ЕС има много резерви към тях основно заради проблемите със спазването на човешките права в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?