Среща НАТО-Русия за Украйна може да се проведе до края на ноември

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО е готова да проведе нова среща с Русия, на която да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, въпросът за реализацията на Минските споразумения и "пътната карта" за разрешаването на конфликта в Донбас. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция след срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко, предадоха агенциите.

Столтенберг се надява срещата да стане до края на ноември, както се договориха в Берлин участниците в срещата на високо равнище от "Нормандската четворка", предаде руската редакция на Deutsche Welle.

"След незаконното анексиране на Крим от Русия през пролетта на 2014 г. НАТО реши напълно да прекрати практическото сътрудничество с Русия. Това решение остава в сила. Същевременно ние възнамеряваме да запазим възможността за политически диалог, защото смятаме, че не трябва да изолираме Русия. Ние смятаме, че трябва да съвместим политическата сила и политическото сдържане с политически диалог", подчерта Столтенберг.

"Ние сме готови на нова среща на Съвета НАТО-Русия. Датата не е определена все още. Ние водим диалог с Русия относно дневния ред на тази среща", добави той.

На миналото заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел на 13 юли 2016 г. основно внимание също бе обърнато на кризата в Украйна.

Споделяне

Още от Европа