Срещата на Г-20 в Рим остава в сянката на предстоящата конференция за климата

Домакинът на срещата, италианският премиер Марио Драги

В присъствието на Байдън, но без Си или Путин: Г-20 се събира този уикенд в Рим с умерени амбиции за среща на високо равнище, която ще се концентрира върху климата, борбата срещу коронавируса и икономическото възстановяване. Всичко това става в навечерието на ключовата 26-а конференция на ООН за изменението на климата, пише в четвъртък Франс прес.

Годишната среща на 20-те най-индустриализирани страни на планетата - често критикувана, че е затворен клуб на икономически сили, от който не излизат никакви конкретни решения - се провежда в навечерието на конференцията на ООН за климатичните промени, започваща в неделя в шотландския град Глазгоу (Великобритания).

Италианският премиер Марио Драги призова в началото на този месец "Г-20 да се ангажира с необходимостта да се ограничи повишаването на температурите до 1,5 градуса", което е най-амбициозната цел на Парижкото споразумение. Но страните от Г-20, които произвеждат 80 на сто от световните емисии, много се различават по отношение на социално-икономическото си развитие, използваната комбинация от енергийни източници и климатичните си амбиции. Някои се стремят към въглеродна неутралност през 2050 г., други през 2060 година.

Според Антъни Фрогат, изследовател в института "Чатъм хаус", ако Г-20 не поеме ангажименти по тези две точки (1,5 градуса и неутралност през 2050 г.) "няма никаква надежда да постигнем целите" на Парижкото споразумение.

По отношение на ваксините не се очакват разтърсващи изявления: на среща на високо равнище в Рим през май международната общност пое ангажимент да предостави няколко милиарда дози на най-бедните страни през тази и следващата година. Предизвикателството сега е да се доставят ваксини и да се ваксинира населението в страни, чиито здравни структури често са слаби или несъществуващи.

Макар че се очаква Г-20 все пак да намери повод за задоволство, като ратифицира глобалното минимално данъчно облагане от 15 на сто за мултинационалните компании, след постигнатото от 136 страни от ОИСР споразумение, сега остава най-трудната част - всяка страна трябва да включи това глобално споразумение в своето собствено законодателство.

Завръщане на мултилатерализма

Марио Драги иска да вярва, че срещата на високо равнище "отбелязва завръщането на мултилатерализма след мрачните години на изолационизма и изолацията, свързани със здравната криза". "Ще обсъдим най-сложните предизвикателства на нашето време с цел да намерим амбициозни общи решения", заяви той вчера.

В италианската столица президентът на САЩ Джо Байдън ще се опита да остави в миналото ерата на Тръмп и на американското оттегляне. От утре в италианската столица той ще има срещи с папата, Драги и с френския си колега Еманюел Макрон. Това ще е първата му среща с Макрон на четири очи след сериозната криза в средата на септември с Франция заради договора за подводниците.

В Рим обаче няма да бъде китайският президент Си Цзинпин, който ще участва във форума само чрез видеовръзка. Това ще стане в момент, в който забавянето на китайския растеж притеснява правителствата и финансовите пазари в световен мащаб и отношенията с Вашингтон и европейците остават обтегнати.

Ще отсъства и руският президент Владимир Путин, който се бори с рязкото засилване на разпространението на коронавируса. Той също ще участва по видеоконферентна връзка.

"От страна на Си има желание да се покаже, че не бърза толкова да се присъедини към устрема на Байдън. При Путин нещата са по-сложни: той цели да покаже относителното си презрение към този вид организации, знаейки, че е бил изключен от Г-7, както и че предпочита, подобно на Си, да се включи отново в нов тип структура като Шанхайската организация за сътрудничество", създадена през 2001 г. от Пекин и Москва, анализира за АФП Бертран Бади, почетен професор в Института по политически науки в Париж.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който наскоро се отказа да гони десет западни посланици, включително посланика на САЩ, заяви, че се надява да се срещне с американския президент, но че това е по-вероятно да се случи в Глазгоу.

Бразилският президент Жаир Болсонаро и индийският премиер Нарендра Моди ще участват лично във форума.

Това ще е и последната среща на Г-20 за канцлерката Ангела Меркел, придружавана от вероятния си наследник, социалдемократа Олаф Шолц, министър на финансите на досегашното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?