Срещата на Латинска Америка и Карибите завърши с дипломатически успех за Куба

Втората среща на върха на Общността на латиноамериканските и карибските държави завърши вчера в Хавана с дипломатически успех за Куба. Тя получи подкрепата на 33 страни членки, които заклеймиха враждебната политика на САЩ към нея като анахронизъм от Студената война, предаде Франс прес.

Латиноамериканските лидери подкрепиха правото на всички страни в региона да избират собствената си политическа система - победа за Куба като единствената еднопартийна държава в западното полукълбо, отбелязва Ройтерс.

Куба бе домакин на срещата на 33-ма държавни и правителствени глави от регионалната организация, обединяваща всички страни от американския континент с изключение на САЩ и Канада. Получихме смелата подкрепа на всеки един от вас, изрази задоволството си кубинският президент Раул Кастро, преди да предаде председателството на организацията на колегата си от Коста Рика Лаура Чинчила. Единство в разнообразието е единствената алтернатива за региона, подчерта той.

В приетата декларация участниците обещаха "изцяло да зачитат неотменимото право на всяка държава да избира политическата си система". Те се съгласиха "да не се намесват, пряко или косвено, във вътрешните работи на която и да било друга държава и да спазват принципите на националния суверенитет".

Освен това те тържествено обявиха Латинска Америка и Карибите за зона на мира, задължихаха се да уреждат мирно разногласията си и заявиха, че се отказват от "употребата или заплахата с употреба на сила".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?