Срещата в Ибиса е била последвана от други подобни срещи

Йохан Гуденус

Австрийският вестник "Пресе" съобщава, че един от замесените в скандала, разтърсил Австрия - Йохан Гуденус, е имал още срещи с "лицето за връзка", участвало и в срещата на остров Ибиса. Изданието се позовава на нова публикация на германския вестник "Зюддойче цайтунг".

В нея се казва, че след срещата на бившия ръководител на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия съпартиец Гуденус с предполагаемата руска инвеститорка и довереното ѝ лице на испанския остров през 2017 г. е имало още срещи, но този път само между Гуденус и довереното лице.

Публикацията се позовава на аудиозаписи, с които разполагат "Зюддойче цайтунг" и списание "Шпигел".

Гуденус засега не е отговорил на запитване за коментар.

Следващите срещи били във Виена. При една от тях, в края на август 2017 г., Гуденус и мъжът са разговаряли за това, че срещата в Ибиса не била протекла по желания начин. "Тя беше леко подразнена", казал довереникът, имайки предвид предполагаемата инвеститорка. Сега обаче идеята била работата да продължи. На новите срещи, както се твърди, ставало дума отново за евентуални сделки между двете страни.

Британският "Гардиън" коментирайки скандала, отбелязва, че очевидното желание на Щрахе да приеме руска помощ повдига нови въпроси за обхвата на отдавнашните връзки на АПС с Русия и припомня, че крайнодясната партия има подписано официално споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа