Срив на фондовата търговия в Индия заради несигурността около политиката на новия кабинет

Фондовата търговия в Индия бе прекратена за няколко часа в понеделник, след като индексите на основните фондови борси в страната спаднаха рязко заради несигурността около политиката на новото правителство, предаде Асошиейтед прес.

Първоначално борсовият регулаторен орган преустанови търговията за един час, след като цените на акциите на водещите борси се понижиха с над 10 процента само 20 минути след началото на търговията. Те обаче спаднаха с още 5 на сто след подновяването на търговията и регулаторният орган я прекрати за още два часа.

Основният индекс на Бомбайската фондова борса Сенсекс се понижи с 15,52 процента (4282,98 пункта), преди търговията да бъде преустановена за втори път. Индексът на Националната фондова борса, която е най-голямата в страната - Нифти, се срина със 17,47 процента.

Основна причина за резките колебания бе паниката на инвеститорите за икономическата политика на бъдещото правителство на Соня Ганди, което се подкрепя от комунистите.

Според брокери нестабилността на пазара ще се задържи, докато новото правителство не изясни намеренията си в икономическата сфера, особено свързаните с приватизацията на държавните предприятия.

Соня Ганди - лидерката на най-голямата досега опозиционна сила - Индийския национален конгрес - получи подкрепата на над 10 политически партии за поста министър-председател на Индия. Това стана ясно след среща на лидерите на партиите в нейната резиденция в Делхи.

Предстои партиите да се споразумеят за рамките на обща платформа на управление, след което Ганди ще може да обяви на президента Абдул Калам, че нейната партия, Индийски национален конгрес, която спечели най-много гласове на общите избори, може да състави стабилно коалиционно правителство.

Левите индийски партии, които представляват третия по големина блок в новия парламент, се съгласиха да подкрепят Соня Ганди за премиер, но още не са решили дали официално да се присъединят към коалицията, защото имат резерви към икономическите реформи на предишното правителство. Очаква се Индийският национален конгрес да продължи реформите.

Споделяне

Още от Свят