Сривът на еврото ще оскъпи допълнително газа от юли

Сривът на еврото ще оскъпи допълнително газа от юли

Заради рекордния срив на цената на еврото на световните пазара, природният газ ще поскъпне от юли с повече от прогнозираните 10-15 на сто преди седмица от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Корекцията направи самият той, заявявайки в четвъртък пред журналисти, че страната ни купува суровината с поскъпналия сериозно в последните дни долар и несъмнено ще има увеличение на цената на природния газ през третото тримесечие, но остава да се уточни в какъв размер ще бъде то.

По думите на Семерджиев влияние върху решението на регулатора за цената на природния газ ще окажат и данните за недовзет приход на "Булгаргаз" от началото на годината. Към момента в ДКЕВР разполагат с необходимата документация само за първото тримесечие, според която е "почти сигурно, че няма недовзет приход".

Държавната газова компания обаче още в заявлението за цената на газа от 1 април претендираше, че има да си взема 29 млн. лв. заради това, че в предишния период ДКЕВР е определила цена, която не покрива напълно разходите на дружеството. С промяна на наредбата за ценообразуванетона газа бе регламентирана възможността регулаторът да натиска цените, но при условия, че после компенсира “Булгаргаз“, или да им отнема приходи в следващи периоди, ако се окаже, че цената преди това е била по-висока.

По думите на Семерджиев трябва да се уточнят и количествата, които ще се нагнетят като резерв за зимата в газохранилището в Чирен. Традиционно това става през третото тримесечие.

Регулаторният шеф предположи, че от газовото дружество се бавят с оповестяване на предложението си за поскъпване на природния газ през третото тримесечие, тъй като търсят възможности да не бъде стресирано обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес