За да се разтоварят съдилищата от тези казуси

ССБ призова Инспектората на ВСС да пита магистратите за банковата им тайна преди да води дела

Теодора Точкова. Сн.: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) първо да иска съгласието на проверявани от него магистрати в случаите, когато се нуждае от разкриване на банковата тайна на сметките им, преди да завежда дела.

Това призовават от Съюза на съдиите в България (ССБ) в писмо, изпратено до главния съдебен инспектор Теодора Точкова и цитирано от "Правен свят".

Повод за призива са станали данни за непрекъснато растящия брой на съдебните производства, образувани по искане на Инспектората за разкриване на банкова тайна във връзка с проверки на годишните декларации за имущество и конфликт на интереси, подавани от магистратите.

"Поради липсата на изрично законодателно уреждане на въпросите за подсъдността на тези дела, за реда за произнасяне и за обхвата на съдебна преценка, се създава затруднение в работата на много съдии и съдилища, като същевременно се забавя и работата на ИВСС по приключване в срок на проверките на декларациите за имущество и конфликт на интереси", мотивират предложението си от ССБ.

Според съсловната организация тези проблеми биха могли да се решат частично, "ако преди да внесе искане в съда за разкриване на банкова тайна по отношение на съдия, прокурор или следовател, ИВСС поиска от съответния магистрат съгласие за такова разкриване".

"Считаме и че няма добросъвестен магистрат, който би отказал да даде съгласие за разкриване на тайната по отношение на банковите му сметки за целите на проверка на имуществената му декларация", пишат още съдиите до Точкова.

Те посочват, че няма законова пречка за такова процедиране, доколкото разпоредбата на чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции предвижда даването на съгласие за разкриване на банкова тайна от страна на клиент на банкова институция като алтернатива на разкриването на такава информация по съдебен ред.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?