Стачката във Венецуела и очакванията за война в Ирак държат висока цената на петрола

Цените на петрола скочиха с 2,3% след като се разбра, че американските резерви са спаднали до най-ниското си ниво от 26 години заради стачката във Венецуела, съобщава Би Би Си. Резервите са с 10% по-малко от същия период на миналата година. На нюйоркската стокова борса цената на един барел скочи днес със 73 цента до 31.93 долара.

Във вторник Американският институт по петрола обяви спад на резервите с 3% към 27 декември. Това се обяснява с прекъснатите доставките от Венецуела.

Тази страна е петия по големина производител на петрол и доставя 13% от количеството необходимо на САЩ. Във Венецуела започна стачка срещу демократичния избор на президент на изборите на 2 декември.

Преди стачката страната произвеждаше 3 милиона барела дневно, съобщава Блумбърг. Сега от правителството твърдят, че производството е на ниво от 800 хиляди барела, а стачниците казват, че става въпрос за не повече от 190 хиляди барела.

Скока на цените от песледните седмици е причинен и от несигурността около евентуална война между САЩ и Ирак. Тя би довела до намаляване на доставките на петрол от залива. Страните от този регион произвеждат около една четвърт от петрола в света.

Спрямо началото на 2002 година цената на петрола нарасна с 11 щ.долара. Играчите на пазара, очакват знаци от членките на ОПЕК, които да докажат, че те ще спазят договореността за увеличаване на производството при ръст на цените над договорения коридор от 22-28 щ.долара за барел.

Страните би трябвало да увеличат производството си с 500 хиляди барела на ден, ако цената се задържи над 28 щ.долара повече от 20 търговски дни. Те могат да бъдат достигнати на 14 януари, ако се запазят сегашните ценови равнища.

Споделяне

Още от Бизнес